Lovas balesetek

2013.12.12 22:20

Összeállt hosszú, aprólékos munka eredményeként egy új könyv anyaga. Lovas kultúránknak egy meglehetősen elhanyagolt területét, a lovas balesetvédelmi oktatást kívánom ezen munkámmal a lóval foglalkozók figyelmébe ajánlani. A lovak közelében vagy azokkal együttműködésben végzett tevékenységek balesetveszélyesek. A két faj kapcsolatában a magasabb intelligenciával rendelkező embernek kell megtanulnia a ló fejével gondolkodni ahhoz, hogy a balesetek jelentős része megelőzhető legyen. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen két merőben más természetű lény kapcsolatáról van szó. Az ember ragadozó, a ló pedig zsákmányállat.
Idézet a bevezetőből:
„Minden lóval foglalkozó személynek tudnia kell, hogy a lóval kapcsolatos balesetek jelentős része a lónak, mint állatfajnak a törzsfejlődésére vezethető vissza. Ez kb. 55-60 millió év, mely alatt mindvégig zsákmányállat volt, és mint ilyen, az ennek megfelelő viselkedésformát követte a túlélés érdekében. Az ember a ló háziasítását kb. 5500-6000 éve kezdte. Ha a két időszakot mértani távolsággal szeretnénk szemléltetni, és a ló történelmét egy stadion 100 m-es síkfutó pályájára vetítenénk, akkor a háziasítás a pálya végén az utolsó 1 cm lenne. Ez alatt az 1/10 000-ed rész alatt a ló meghatározta az emberiség történelmét, különös tekintettel ezen belül is a sztyeppei íjfeszítő népekre, melyek közé őseink is tartoztak. Milyen extra elvárásaink lehetnek ezek után még a lóval szemben? Magunkkal szemben legyenek elsősorban elvárásaink a hozzáértés tekintetében, melyből kiemelkedő tényező a ló iránti szeretet és türelem.”
Ötszáz olyan eset leírása szerepel a könyvben, melyek valakivel, valahol, valamikor megtörténtek, vagy a közeli, esetleg a távoli jövőben megtörténhetnek. Minden esetnél megtudható, hol hibázott az ember. A tartalom szemléltetését több mint másfélszáz ábra segíti.

ISBN 978 963 86209 9 6. Méret: A/5. Terjedelem: 152 old + borító. Kivitel: puha fedél, ragasztó kötés, fóliázva.

Ára 2890 forint.

Vissza