A honi lovasprogram nem torpant meg

2015.02.06 22:28

A költségvetés biztosítja a szükséges pénzt az állami ménesek fenntartásához

A lovas ágazat szereplői puszta ígéreteknél többet követelnek címmel több kérdést tett fel a földművelésügyi miniszternek Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik). Válaszában Fazekas Sándor hangsúlyozta, a kormány az ágazat támogatását és modernizálását szolgáló Nemzeti lovasprogramban meghatározott feladatokat folyamatosan hajtja végre, a célok egy része már teljesült.

Az eredmények közül a tárcavezető kiemelte, hogy 2014. január elsejétől az összes állami ménes a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányítása alatt van, így a működéshez szükséges forrásokat a költségvetés biztosítja. Megkezdődött az egységes informatikai rendszer továbbfejlesztése, s igyekeznek csökkenteni az ágazat adminisztrációs terheit. Elindult a Szilvásváradi Lovasközpont fejlesztése és a Nemzeti Lovarda felújítása, amelyekre mintegy négy és fél milliárd forintot fordítottak. Emellett az FM stratégiai megállapodást kötött a Magyar Lovassportszövetséggel. A lóversenyzés és lóversenyfogadás megújításának első lépése, hogy a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. már a francia versenyekre történő hazai fogadást is szervezi – közölte a miniszter, hozzátéve, az állam jelentős összegekkel támogatja a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.-t.

A lovas turizmus fejlesztése érdekében módosították a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet, így minden lovas szolgáltatást végző szakembernek, lónak és lovardának át kell esnie egy engedélyeztetési eljáráson, ez garantálja, hogy csak megfelelően működő lovardák, szakmailag felkészült lovas emberek és jól képzett lovak vegyenek részt a szolgáltatásban. A lovak alkalmassági vizsgáztatását a Magyar Lovasturisztikai Közhasznú Szövetség végzi, eddig mintegy háromszáz lovarda és ezerhétszáz ló szerezte meg az engedélyt.

Válaszában a miniszter beszámolt arról is, hogy a Nemzeti lovasprogram egyik alprogramja a szabad tereplovaglás európai régiójának kialakítása. A hálózatszerűen működő, más turisztikai attrakciókkal összekötött lovastúra-útvonal létrehozása a Bejárható Magyarország programba illeszkedik. A több megyén átívelő útvonal kijelölése és a szolgáltatók hálózatba kapcsolása központi koordinációt igényel, mivel csaknem azonos színvonalú szolgáltatást kell mindenütt biztosítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátó-ipari főosztálya tavaly megkezdte az egyeztetést az érintett szervezetekkel, s idén várhatóan pályázatot hirdetnek meg a lovastúra-hálózat támogatására vissza nem térítendő támogatás formájában. Idetartozik az is, hogy módosították az erdőtörvényt, lehetővé téve az erdőkben való lovaglást.

A védett őshonos, illetve veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló határozat értelmében a védett őshonos állatfajták, így a magyar lófajták fenntartása is állami feladat – emlékeztetett a miniszter, megjegyezve, a magyar lófajták támogatására jelenleg kétszáz euró támogatás jár évente kancánként, ám a közeljövőben ennek lényeges emelését tervezi a kormány. Ezen túlmenően további, vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe „az in vitro megőrzés, ex situ megőrzés, tenyésztésszervezés, tájékoztatás és ismeretterjesztés” célprogramokra. Az agrárképzésben érintett felsőfokú oktatási intézmények mindegyikében folyik lovasoktatás, kiemelte a Testnevelési Főiskolát és a Kaposvári Egyetemet. Az agrár szakiskolák közül jelenleg tizenhárom intézményben összesen hatszáz diák vesz részt lovasképzésekben. A lovas-szakképesítések megszerzését az állam tanulónként évi 624 ezer forinttal támogatja. Elkészült a nemzeti lovaskultúra tantárgy kerettanterve, s egyre több általános iskolában kezdődik meg az oktatás. A miniszter kitért arra is, a tárca tavaly csaknem tízmillió forinttal támogatta a lovas hagyományőrző egyesületeket, s hatvanmillióval a Nemzeti Vágtát.

  • Korompay Csilla
  • Forrás: MH

 

 

Vissza