LOVAS LEXIKON > A - Z

Lovas szakkönyveinket, a lovakat, a lovaglást és a lóhasználatot népszerűsítő köteteinket olvasgatva sok-sok szakmai kifejezéssel, a lovas témához tartozó fogalmakkal és nevekkel találkozik az olvasó. A lovak iránti kezdeti érdeklődéstől, a bimbózó lószeretettől hosszú az út az alaposabb megismerés felé. A célunk, hogy a ló és ember viszonya végül váljon szoros, egy életre szóló a kapcsolattá. Az oda vezető úton segítenek a szakmai-népszerűsítő kiadványok. A bennük felbukkanó szakkifejezések, fogalmak, eszközök és emberek nevei kezdetben teljesen idegen vagy csak homályosan ismert szavak. A lovas szakkifejezések és nevek gyüjteményével szeretnénk segíteni az ismerkedést a lovak és lovasok világával. Ez a lexikon a lovas szakmai ismereteknek, a lótartásnak és a lóhasználatnak minden ágát felöleli. Szakkönyveink lapjairól kerülenk ide a címszavak, s részben azok alapján készültek a magyarázatok is. Olyan alapszinten, amelyre már lehet építkezni. Nem akadémikus értekezéseket, sokkal inkább alapos ismeretterjesztést foglalnak magukban a lovas lexikon címszavait magyarázó jegyzetek, ábrák és képek.

A klasszikus, hagyományos lovas lexikális tudás mellett a mindennapi eligazodást is segíteni szeretnénk, mégpedig  friss ismeretek, újkeletű információk közvetítésével: például lovardák, ménesek, termékgyártók és kereskedők is szervesen beépülnek a lexikon oldalaira. Ezáltal folyamatosan gyarapodó, naprakész adatbázissal segítjük a téma iránt érdeklődőket: a lovas élet szereplőinek, szervezeteknek és vállakozásoknak a bemutatását is vállalja lexikonunk. Egy lovas szakág, egy szakmai kör vagy éppen egy lófajta ismertetésekor nem csapán annak történetét mutatjuk be, hanem jelenlegi művelőit, képviselőit vagy éppen szakmai szervezeteit is. Ezzel is segítenénk a kapcsolatfelvételt, valamint a széleskörű és alapos ismeretszerzést.

A lexokon használata:

  • A menüben a LOVAS LEXIKON címszóra kattintva legördülnek az ABC-betűi, azok között kiválasztható az a betű, amellyel kezdődik a keresett szó.
  • Mobil telefon esetében: a LOVAS LEXIKON menüpont melletti nyílra kattintva gördíthető le az ABC betűsora.

ÜGETÉS és  VÁGTA

(Eadweard Muybridge fotósorozata)

Kis lovas gyorstalpaló

  • Érzékeny lélek a lovasé, de akkor sem árt vigyázni a szakkifejezésekkel, amikor egy csinos lovas lányt próbál felszedni a legközelebbi versenyen a pálya szélén. Jó tudni, hogy a lány lovakat értően kancának, a fiúkat pedig ménnek vagy csődörnek nevezik. A paripa jelzőt régen a heréltekre használták. Alapvető hiba továbbá fehérnek vagy barnának, esetleg vörösnek nevezni egy lovat. „Fehér fal van csak, fehér ló nincs", a színek neve ugyanis szürke, pej, sárga. „A jó lónak viszont nincs színe”, vagyis nem a színe teszi a lovat a szakértők szerint.
  • Arról se tegyen könnyelmű ígéreteket, hogy szombaton lóversenyre viszi a frissen befűzött lovas csajt, vagy a családot, ahhoz ugyanis egészen biztosan Budapestig kell majd utaznia. Lóversenynek csak az ügető és a galopp számít, és erre itthon csak a Kincsem Parkban van lehetőség. Ezzel szemben a díjugratás, a díjlovaglás és a fogathajtás is a lovasversenyek kategóriájába tartoznak. Ilyeneket országszerte és gyakran tartanak a lovardákban.
  • Gyakori hiba még a szerszámok nevének keverése. Kötőfékkel csak vezetni szokták a lovat, ehhez egy vezetőszárat használnak. Kantárral viszont már lovagolni is lehet, azon ugyanis zabla van, így közvetlen az összeköttetés a lovas keze és a ló szája között. A kiszemelt csinos lovas lánynak ebben a kantárszár vagy szár segít. Ő fenekét a nyeregbe, lábát pedig a kengyelbe teszi, akárcsak később a szülőszobán. Kezdő lovasoknál a szárat a futószár helyettesíti, amivel a földön álló lovasoktató messziről irányíthat. A profi lovas külső segítség helyett viszont a sarkán lévő sarkantyút, és a kezében lévő pálcát használja a motiváláshoz. Amikor először veszekedik lovas barátnőjével, fontos lehet, hogy utóbbi pontos neve véletlenül sem bot, de még csak nem is ostor.

Bánlaki D. Stella (Forrás: index.hu)

Az alábbiakban a lexikon tartalmában tallózunk, különböző címszavak kiemelésével.

Arab ló

Szépség és nemesség. Kitartás és teljesítmény. Ezen erények az arab lófajta nevével összeforrt fogalmak. >>>>>