Abraktakarmány

2013.12.13 15:35

A ló háziasításával folyamatosan került előtérbe az abraktakarmányok etetése. Ennek az a magyarázata, hogy az abrak koncentráltabb takarmány a szénához képest, erős fizikai igénybevétel esetén is megfelelő tápanyagot és energiát biztosít a lónak.
A legáltalánosabb abraktakarmány a zab. Etethető egészben, darálva, vagy roppantva. Amennyiben egészben adjuk, érdemes fél-egy órával az etetés előtt beáztatni, így könnyebben megrágható és emészthető a lovaknak. A roppantott, vagy darált zabot nedvesítve etetjük, hogy a ló ne lélegezze be az apró takarmányszemcséket. Melegben nem szabad azonban hosszú ideig áztatni, mert hamar megerjed.
Jó étrendi hatású abrakféleség az árpa. Külső burka szorosabban tapad a maghoz, mint a zabé, ezért szokták roppantva vagy zúzva is etetni. Tápanyagtartalma a zabhoz hasonló, bár energiában annál kicsit gazdagabb.
A harmadik leggyakrabban használt abrak-alapanyag a kukorica. Általában kis mennyiségben, darálva etetjük zab vagy árpa mellett. A csöves kukorica egyrészt rost, másrészt elfoglaltság – eljátszik vele a ló, míg megeszi, és egy-két cső nem árt. A lovak jobban izzadnak tőle, ezért főleg télen etetik a plusz energia miatt, amit ad.

Vissza