Állatvédők mentették meg a lovak életét

2014.02.12 17:47

 

 

Több tucat bűnjel legelészik békésen az őrbottyáni tanyán. Az egykor zörgő csontú lovakat Rédei Attila és csapata mentette ki sanyargatóik karmai közül...

 

A jogszabályok értelmében az államnak kellene gondoskodnia a lefoglalt négylábúakról, sajnos ezt azonban mégsem finanszírozzák. Így az állatvédők állják a lovak eltartási költségeit.  Blanche-hoz (10) és Baileyshez (8) egy éve riasztották az állatvédőket.

A mára szépen felerősített állatot még sikerült megmenteniük, de egy harmadik állatnak már későn érkezett a segítség – nyilatkozta a Blikknek Rédei Attila, a Bottyán Equus Hungária Ló- és Kutyaotthon alapítója, aki a rendőrség kérésére habozás nélkül magához vette a lovakat. Az egykor szebb napokat és megélt állatokat rendkívül legyengült állapotban kerültek az állatvédőkhöz. Egy hétbe telt, mire fel tudtak kelni, és legalább egy évbe, mire formába hoztuk őket. A rehabilitációjuk, orvosi ellátásuk és etetésük több százezer forintba került, a számlát viszont senkinek nem tudjuk benyújtani.

Egy, a megmentett lovak közül

A lovak lefoglalásáról jegyzőkönyv készült, amelyről az állatok volt gazdája és a rendőrség is őriz egy-egy példányt, az alapítvány azonban nem kapott másolatot. Az állatvédőkkel pedig, akik a bűnjelek őrzését vállalták, egyetlen kapitányság sem kötött szerződést.

Hiába vártuk, hogy hivatalosan is elküldik az ügyiratszámot, és hiába szerettük volna megtudni, hogy a bűnügyi költséget melyik osztály állja, falakba ütköztünk – mesélte a lapnak kálváriáját az alapító.

Ám ez csak egy példa a sok közül, hiszen a komáromi rendőrkapitányság már hét bűnjelet bízott ránk. Csuti, a 16 éves kanca 8 éve várja, hogy az illetékes bíróság döntsön végre a sorsáról, azóta mi etetjük, itatjuk.

Amíg nincs jogerős ítélet egy-egy állatkínzás ügyében, a lovak továbbra is itt legelésznek. Az állatok „tárolása" pedig bűnügyi költség, amit valakinek ki kell fizetnie.

  • Forrás: blikk.hu
  • 2014.02.12 17:47

 

Vissza