Az ördöglovas

2013.12.12 23:05

Gróf Sándor Móricról (1805-1878) már életében történetek, anekdoták tucatjai keltek életre. A történelem egyik legérdekesebb korában, a XIX. század első felében, az új eszmék, a reformok, a forradalmak idejében élt. Az emberek, a polgárok izgatottan figyelték a kor gazdag arisztokratáit, az alkotó egyéniségeket, de közöttük a legismertebb, a legtöbb szóbeszéd tárgya a bravúros lovaglásaival, hajtásaival kitűnt Sándor gróf lett. Ez volt az élete, a lovakkal elért sikerek jelentettek a legtöbbet számára, s Széchenyi - ki nem kis büszkeségére versenyt nyert az 2930-ban tartott úrlovas futamban Sándor gróf ellenében - el is csodálkozott azon, ha Sándor Mórictól levelet kapott.
Ördöglovas - mondták kortársai, és ő gondoskodott arról, hogy ne csak szóban, hanem képben is megmaradjanak tettei. Örökös kísérője, J. G. Prestel, ki épp úgy élvezte a veszélyt, számos festményen, rézkarcban örökítette meg legendás lovaglásait, hajtásait.
Negyvenöt éves korában, 1850-ben Linzben történt kocsis baleset következtében agybántalmak kezdték kínozni, végül is a bécsi casinóban örjöngő rohamot kapott. Másfél évig volt ideggyógyintézetben, hogy utána közel három évtizeden át magába zárkózva, szorongva, önmaga árnyékaként, csak emlékei felidézésének éljen. Ekkor rendezte kiadás alá az úgynevezett Sándor Albumot, a J. G. Prestel által készített képek gyűjteményét. Halála után regény- operetthős lett, sőt filmet is készítettek róla, lovas bravúrjai pedig lovas műsorok programjában szerepelnek. Életét lánya, Metternich-Sándor Paula hercegnő elevenítette fel „A Sándor” című írásában, amely 1914-ben megjelent a Vadász és Versenylapban. Ennek alapján született meg 1942-ben Lestyán Sándor: Gróf Sándor Móric az Ördöglovas című könyve. Nem kis mértékben e kötetnek köszönhetjük, hogy a mai napig nem felejtettük el a budai vár Sándor-palotájának egykori urát. A könyv most újra napvilágot látott, így azután mind többen megcsodálhatják a romantika korának legendás alakját.  A hasonmás kiadás rendkívül gazdagon illusztrálva ismerteti az Ördöglovas történetét, lélegzetelállító lovas kalandjait. A gyűjtők számára is izgalmas kötet értékét növeli, hogy egyedileg sorszámozva látott ismét napvilágot.

A kemény táblás, egyedileg sorszámozott könyv most 2000 példányban jelent meg.
ISBN 963 86209 1 9. Méret: 176x244mm. Terjedelem: 75 oldal. Kivitel: kemény tábla, fóliázva.

Ára: 2980 Ft.

Vissza