Büntet a hatóság a vérvizsgálat vagy a lóútlevél hiánya miatt

2014.05.11 22:36

Hazánkban a lófélék (ló, szamár, öszvér) valamennyi egyedének lóútlevéllel kell rendelkeznie és a lovakon háromévente kötelező vérvizsgálatot kell elvégeztetni - írja közleményében a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága. A közlemény az alábbiakban folytatódik. 

"Tenyésztési szempontból megkülönböztetünk törzskönyvezett (azaz az egyes tenyésztőszervezetek által elismert fajtákhoz tartozó, pl.: lipicai, gidrán stb.) és köztenyésztésben álló lovakat.

A köztenyésztéses lovakat mikrochippel (transzponderrel) kell megjelölni. Ezt a munkát a lótenyésztési felügyelők és az állatorvosok közösen végzik.

A törzskönyvezett lovakat a fajtatenyésztő egyesületek saját előírásai alapján jelölik, általában besütéssel, ami a tenyésztőszervezetek feladata.

A szamarakra, öszvérekre ugyanolyan szabályok érvényesek, mint a lovakra.

A köztenyésztésben álló lovak jelölése már csikókorban kötelező. Célszerű még a „kanca alatt", a választás előtt elvégeztetni a chipbehelyezést. Az év első 6 hónapjában született állatokat legkésőbb december 31-ig chipezni kell, az év 2. felében született csikókat legkésőbb féléves korukig kell transzponderrel ellátni. A mikrochipet a gazda költségére a lótenyésztési felügyelő biztosítja és a szolgáltató állatorvos helyezi be.

Minden félévesnél idősebb lovat legalább 3 évente a gazda költségére fertőző kevésvérűségre és takonykórra kell vizsgálni, melyre Baranya megyében a legtöbb ló esetében utoljára 2011-ben került sor, így idén újra esedékessé válik. A vizsgáló laboratóriumok csak egyértelműen (chipszám vagy besütés alapján) beazonosítható vérmintákat fogadnak vizsgálatra, vagyis jelöletlen állat vérvizsgálata nem végezhető el. Mivel a vérvizsgálat elmaradása valamint a ló megjelölésének, útlevelének hiánya az élelmiszerlánc-felügyeleti jogszabályok súlyos megsértésének minősül, a gondatlan állattartó jelentős összegű bírsággal sújtható. Ennek elkerülése érdekében Baranya megye területén az állategészségügyi hatóság a lótenyésztési felügyelettel közösen idén tavasszal - illetve egyes területeken ősszel - szervezett chipezést és ahhoz kapcsolódóan vérvételezést tart az alábbi időszakokban.

Komlói-, Sásdi- és Pécsváradi Járás: 2014. május 1-15.
Mohácsi- és Bólyi Járás: 2014. május 16-31.
Pécsi Járás: 2014. június 1-15.
Siklósi és Sellyei Járás: 2014. június 16-30.
Szigetvári és Szentlőrinci Járás: 2014. szeptember 1-15.

A vérvételezési és lójelölési akciók településenkénti pontos idejéről a járási főállatorvosoknál lehet érdeklődni az alábbi elérhetőségeken:

Komlói Járási Állategészségügyi Hivatal (Komlói-, Sásdi- és Pécsváradi járás) Cím: 7300 Komló, Berek u. 1. Tel.: 72/581-390 E-mail: komlo-ebai@nebih.gov.hu
Mohácsi Járási Állategészségügyi Hivatal (Mohácsi- és Bólyi járás) Cím: 7700 Mohács, Szent János u. 1. Tel.: 69/510-290 E-mail: mohacs-ebai@nebih.gov.hu
Pécsi Járási Állategészségügyi Hivatal Cím: 7623 Pécs, Megyeri u. 24. Tel: 72/520-223 E-mail: pecs-ebai@nebih.gov.hu
Siklósi Járási Állategészségügyi Hivatal (Siklósi- és Sellyei járás) Cím: 7800 Siklós, Köztársaság tér 8., Tel.: 72/579-371 E-mail: siklos-ebai@nebih.gov.hu
Szigetvári Járási Állategészségügyi Hivatal (Szigetvári- és Szentlőrinci járás) Cím: 7900 Szigetvár, Rákóczi u. 25. Tel.: 73/510-321 E-mail: szigetvar-ebai@nebih.gov.hu

A lótartóknak érdemes az összevezetéses helyszíneken kérni a vérvételezést és a chip behelyezését, mivel azok ott kisebb költséggel járnak, mint a háznál történő eljárás során.

A mikrochip azonosító kódja alapján a lovak országos adatbázisban kerülnek nyilvántartásba. A nyilvántartásba vételt követően az állatok lóútlevelet kapnak. A lóútlevél 2006. július 1-től Magyarországon minden félévesnél idősebb ló számára kötelező, még akkor is, ha tartási helyét nem hagyja el. A lóútlevél az a dokumentum, mely a tulajdonjogot is igazolja, tartalmazza az állategészségügyi gyógykezeléseket, és ezzel összefüggésben információt ad az állat esetleges vágását követően a hús fogyaszthatóságára vonatkozóan. A lovak szállításának is feltétele a szabályosan kitöltött lóútlevél. Közúton történő hajtás vagy szállítás alkalmával a rendőrség, illetve az állategészségügyi hatóság elkérheti, ellenőrizheti a lóútlevél meglétét és az állattal való egyezőségét.

Az állategészségügyi hatóság javasolja, hogy a lójelölések és vérvételezések helyszínéről és pontos időpontjáról minden lótartó időben tájékozódjon a területileg illetékes járási állategészségügyi hivatalban.

Dr. Bajnóczi Pál
igazgató főállatorvos
Baranya Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, Pécs"

  • Forrás: pécsiújság.hu
  • 2014. május 8.

 

Vissza