Csergezán Pál

2014.01.03 15:17

Csergezán Pál (Záhony, 1924. június 6. – Budapest, 1996. október 1.) magyar állatfestő, grafikus, illusztrátor. Tanulmányait 1950-1953 között folytatta a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafikai szakán, Ék Sándor volt a mestere. Grafikusként, illusztrátorként dolgozott, eközben került közel hozzá a vadászat témaköre és a lovak. A Nők Lapja, az Ország Világ és a Magyar Vadász, később pedig a Nimród rajzolója. Mint grafikus tankönyveket és könyveket illusztrált, páldául Kittenberger Kálmán és Fekete István műveit is. Kedvenceit, a lovakat, és az erdei vadakat rajzolta, festette egész életében. A mozgás kiváló ábrázolója volt. Országos kiállításokon szerepelt. Ifjúsági és népszerű tudományos könyveket illusztrált, diafilmeket rajzolt. Élt és dolgozott Németországban, valamint a Iránban, a sah udvarában is. Telkiben töltötte életének utolsó éveit, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt. Hamvait is itt, Telki község határában az erdőben helyezték el, Anna-lakon.

A perzsa sah nagybecsű lovainak megörökítésére a fényképezést megtiltotta, s a világ legjobb ló-festőművészét kereste, s végül a magyar Csergezán Pál  személyében találta meg.

Csergezán Pál díj: A természetábrázoló téma legrangosabb elismerése

 

 

 

Csergezán Pál szobra a Budakeszti Erdészet szoborparkjában (Farkas Pál munkája)

Vissza

Csergezán Pál képgaléria:

/album/csergezan-pal-kepgaleria-/foto-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/a8-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/csergezan-fogat-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/a825-625-770916-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/a5171073-1-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/ivan12-jpg/ /album/csergezan-pal-kepgaleria-/csergala-jpg/