Dámanyereg

2015.01.30 21:01

Dámanyereg, nőlovasok által régebben gyakran használt nyereg. Nyereglap csak baloldalán van, fölötte, az elülső kapánál, becsavarható, kétfelé hajló ágú villa, melybe a lovas jobb lábát akasztja, míg bal talpa a kengyelben piben Kényelmes, biztos ülést ad, de a ló baloldali végtagjait egyenlőtlenül terheli, és ha a ló elesik, a villa súlyos sérülést okozhat, mert esés közben nehéz a lovasnak elszabadulnia. Erzsébet királynénak két oldallapú, tehát jobb és bal oldalra is használható dámanyerge volt. E maga nemében egyedülálló dámanyerget a bécsi volt császári szerszámkamrában őrzik. (Metapédia

thumb_nyereg_woman.jpg

Több ezer éve történt, nem is tudjuk pontosan, ki találhatta fel. Egyes történészek szerint már a korai nomád népeknél előfordulhatott, hogy kisgyermekeket és terhes asszonyokat oldalt ültettek fel a lóra vagy más hátas állatra, hogy kényelmesebben viseljék el a hosszú utazást.

A legelső olyan nyergek, melyek valóban abból a célból készültek, hogy a lovas oldalvást üljön rajtuk, a 12.sz. környékén alakulhattak ki a Közel-Keleten, ill. Egyiptomban.

A 14.sz.-ban Anna királynő népszerűsítette, hogy a kor hölgyei öltözékükhöz méltóan utazhassanak. Az akkor használt korai dámanyergek nem is hasonlítottak a ma használatosokhoz: a hölgyek teljesen féloldalt ültek rajta, a nyeregnek sokszor karfája is volt, mint egy igazi karosszéknek.

A 16. sz.-ban a málhanyergek voltak nagy hatással rá. Ekkor már a dámanyereg egy szarvval rendelkezett, mely jobb oldalt középen helyezkedett el. A szarvat a Medici Katalin feljebb tetette, így átvethette rajta a lábát, nagyobb biztonságban érezve magát. A kengyel használatát is ö vezette be.

A 19.sz.-ban fejlesztették ki a második szarvat,ettől kezdve az előkelő hölgyek ilyen nyerget használtak vadászathoz, sétalovagláshoz. Akkoriban nem is tartották illendőnek, ha egy hölgy lovaglóülésben lovagolt.

A dámanyereg, vagy ahogyan sokan nevezik, „amazon nyereg”, az 1930- as években kisebbé, könnyebbé vált, szerkezete erősebb lett. Kialakult a modern dámanyereg!

1900.és 1930. között nagy nevek: Owen, Meyhew, Whippy, Champion&Wilton, Martin&Martin készítették klasszikus darabjaikat.

A második világháborút követő általános elszegényedés és a nők azirányú törekvése, hogy a versenyeken a férfiakkal együtt rendes lovaglóülésben indulhassanak, nem tett jót a dámanyereg népszerűségének. A női nyereg letűnt a színpadról, mint azon idők maradványa, amikor erős szétválasztás volt férfi és nő között.

 A stílus csak 20 30 éve kezdett újjáéledni. Bár elmondhatjuk, hogy reneszánszát éli, a dámanyereg ma mégis kuriózumnak számít.

A lovak és a női nyereg szeretet olyan erős, hogy az angol állami pecsét a királynőt lovon női nyeregben mutatja. Ilyen példaképpel a dámalovaglás nem is hallhatott ki Angliában!

Az 1974-ben alapított”Side Sadie Association”/Női Nyereg Egyesület/1200 tagot tart számon.
Évente egyszer kézikönyvet adnak ki tagjaik számára, ismertetik a versenyek szabályait, valamint elismert bírák és kiképzők listáját. Az évente, nyár végén megrendezésre kerülő „Nemzeti show” keretében a legjobb lovarnőket „Az év női nyereg lovasa” címmel tüntetik ki.

Mind Franciaországban, mind Svédországban és Németországban szervezetekké alakultak a női nyeregben lovaglók, Hollandiában a lovas rendőrség tagja a női-nyereg egyesületnek.

2003-ban Magyarországon megalakult a Magyar Dámalovas Egyesület…

  • ÍRTA: OSWALD BARBARA 
  • FORRÁS: damalovasegyesulet.hu
Vissza

Dámalovas képgaléria (Magyar Dámalovas Egyesület)

/album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/a8d0a4305-small-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/balogherika-dama-0-jpg2/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/balogherika-dama1-1-jpg1/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/crw-3906-1315043784-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/damanyereg-ne-200sz-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/fenykep0519-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/hetkut-dama-2-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/img-3464-small21-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/sisbal1-jpg/ /album/damanyereg-es-damalovas-kepgaleria/sisi-damanyerge-jpg/