Kőnig Róbert

2014.02.12 15:41

Kőnig Róbert (1951-2014) a magyar sokszorosító grafika kiváló mestere, a monumentális festészet magányos megújítója, a Képzőművészeti Egyetem tanára, a magyarországi németség kulturális örökségének kiemelkedő ápolója, a magyar lótenyésztés elkötelezett híve, König Róbert DLA festő- és grafikusművész.

 

 

Önmaga így vallott a lovakról:

  • Nem kell bizonygatnom, hogy a lovas kultúra az egyetemes kultúra része. Többezer év irodalma, zenéje, képzőművészete szól a lovakról, az ember és a ló kapcsolatáról.
  • Saját eszközeimmel én is szeretnék hozzátenni valamit ehhez a kultúrához, és talán gyakorlati tapasztalataim fel is jogosítanak erre. Nagyon szeretném, ha a lovas kultúra újra integrálódna a társadalomba, és valódi értékének megfelelő helyére kerülne. Ehhez a mai technikai és kommunikációs színvonalon minden lehetőségünk megvan.
  • Annak is tudatában kell lennünk, hogy a lónak egyre nagyobb szerepe van az ember és a természet közötti kapcsolat ápolásában. Pontosabban ennek a kapcsolatnak a sérülékeny voltára mindig a lovaknak kell emlékeztetniük bennünket...

Méltatói ezt írták róla:

  • "Nagy képességű illusztrátor, kitűnő pedagógus, a Képzőművészeti Főiskola tanára, művelt, több nyelvet beszélő, hiteles és hittel élő ember. Lovas és lótenyésztő, a magyar lovas hagyományok továbbvivője."

Kőnig Róbert művészetéről és a lovas elkötelezettségéről és a lovakhoz fűződő barátságáról képekkel illusztrált írást olvashat itt >>>

Vissza