Közgyűlést tartott a Magyar Lovassport Szövetség

2015.02.22 21:33

A Magyar Lovas szövetség február 21-én a Budapest Music Centerben tartotta éves közgyűlését.

Beszédes számok: 2014-ben 495 tagdíjat fizető lovasegyesület működött (2013-ban 481).
Regisztrált lovas 2743 (2013: 2656). Sportló: 4065 (2013: 4010).
A szakágak az elmúlt évben közel 60 ezer startot indítottak.

lázár vilmos
Lázár Vilmos
A szakmai alapokon álló Szövetség – szakértők bevonásával – nyomon követhető, átlátható, ellenőrizhető, számon kérhető; több elemében nagyvállalatokra jellemzőem működik. A Szövetségnek nem a lovassport működtetése, hanem a hatékony működési környezet, a feltételek megteremtése a feladata – hangsúlyozta Lázár Vilmos.

A Szövetség munkája több ponton kapcsolódik a Nemzeti Lovas Programhoz. Összességében egy hatékonnyá, versenyképessé tehető, jó irányba mutató modern, időszerű programunk van. A tempót gyorsítani kell. Szövetségünk a szakmai háttér megteremtésében működik közre.
A 1331/2013 (VI.13.) Kormányhatározat – többek között – a kiemelt lovasközpontok fejlesztéséről, jelentős anyagi támogatásáról döntött.

A Szilvásváradi Lovas- és Kulturális Rendezvényközpont – Magyarország legnagyobb komplex lovasközpontjának – építése négy szakaszban valósul meg.
A beruházás helyszínén áthaladó és a községet ellátó közműkiváltás megtörtént. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés folyamatban van. Jelentős építőipari cégek szándékoznak részt venni a projekt megvalósításában. A központ üzemeltetéséhez elkészült a kreatív hasznosítási programterv.

A lovarda építése – a tervek szerint – márciusban kezdődik.

A Nemzeti Lovarda nagyszabású kiemelt állami beruházás keretében küllemében és funkciójában megújul; rendeltetéséhez méltóan korszerűsítik.
A Földművelésügyi Minisztériumban megtörtént a projekt előkészítése. Ennek eredményeként
2014. novemberében megszületett a jogerős építési engedély.

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon megépül az új fedeles lovarda. Felújítják az istállók tetőszerkezetét és az Imperiál Hotelt. A második ütemben az ölőpusztai majorságot, valamint a dióspusztai telep létesítményeit fejlesztik.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok 2014-ben nagy sikerrel először rendezett első osztályú fogathajtó versenyt. Önerőből – a működési költségekből megtakarított pénzből – építették fel a nemzetközi színvonalú fogathajtó maratonpályát.

Az állami beruházások a nemzeti vagyont gyarapítják a magánlovardák pályázatos úton juthatnak Európai Uniós vidékfejlesztési forrásokhoz.

A 2014. évi rendezvények között a Lovas Világkupa ismét nagy szakmai és közönségsikert hozott.

Az Egyesfogathajtó Világbajnokság szerény magyar eredménnyel és rengeteg tanulsággal szolgált. Izsák ismét jelesre vizsgázott; a fogat világversenyeknek bármikor „bevethető" biztos helyszíne.

A Nemzeti Lovardában több éves kihagyás után tavaly immár harmadszor sikeresen rendezték a CSIO Nemzetközi Díjugrató Versenyt, amely sporttörténelmi sikerrel zárult: Szabó Gábor magyar tenyésztésű lóval nyerte a Nagydíjat.

Ismét van fiatal lovas a 2014. évi dicsőségtáblán: Bence Balázs junior lovastorna, Kovács Zsófia korosztályos fogathajtó Európa-bajnok.

A hungarikummá nyilvánított lovasíjász szakág Kaposmérőn, nagy nemzetközi érdeklődés mellett rendezte első világbajnokságát. Aranyérmes Kassai Lajos.

Hat év után ismét világbajnoki fogathajtó érem. A Lovas Világjátékok keretében Franciaországban rendezett négyesfogathajtó világbajnokságon a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József összeállítású csapatunk „leheletnyi" ponthátránnyal a német csapat után harmadik.

Középpontban az ifjúság – hangsúlyozta Lázár Vilmos.
Az elmúlt év végén, – hollandiai helyszíni tanulmányozás után – elsőként a díjugrató fiatalok részére elindult a „Talent-program". Közel 100 jelentkező közül – szigorú megmérettetés után – 30 tehetséges fiatal lovast vettek fel a kurzusra. Azóta kiváló edzőkkel, szervezett formában rendszeresen dolgoznak. 2015-ben további szakágak fiatalját vonják be a tehetség gondozó programba.

A fiatalok megnyerését szolgálja a Lovas Világkupán rendezett Nemzeti Gyerek Lovasnap, ahol tavaly 14 ezer, az eddigi nyolc rendezvényen kereken 100 ezer gyereket láttak vendégül.

Az iskolai lovasoktatás célja változatlan: szervezett keretek között, képzett oktatók felügyelete mellett minél több gyermek vegyen részt az iskolai lovasoktatásban, tanuljon meg lovagolni és sajátítsa el a kulturált viselkedés, a lovaglás etikáját.
A Szövetség közel 400 olyan lovardát jelölt meg, melyek az iskolai lovasoktatásra alkalmasak lehetnek.
A Kormány költségvetési forrásból szándékozik támogatni az iskolai lovasoktatást, amely
jövőt formáló döntő kérdés – hangsúlyozta az elnök.

A „Lovardarendelet"-ről (A lovasszoláltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet) a Szövetség szakértői a döntés-előkészítőknél folyamatos tárgyalásokon igyekeztek elérni a lovasok érdekeit szolgáló jogszabály-módosítást.
Magyarország az idén két fogathajtó világbajnokságot rendez: XVI. Kettesfogathajtó Vb (Fábiánsebestyén, szeptember10-13). Hajtóink az egyéni- és a csapatvilágbajnoki cím védői. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága (Mezőhegyes, szeptember 24-27.).
A CSIO Nemzetközi Díjugrató Verseny és a IX. Lovas Világkupa tartozik még a kiemelt versenyek sorába.
A fogathajtók Németországban (Aachenben) a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon, Hollandiában (Breda) a Pónifogathajtó Világbajnokságon startolnak.

  • Kitüntetések

Lázár Vilmos a közgyűlés alkalmával a lovassport kiemelkedő személyiségeinek kitüntetéseket adott át.

Gróf Széchenyi István Emlékérem:
Frank Elemér
Juhász Zoltán
Németi István (posztumusz)
Vas József

Magyar Lovassportért Emlékérem:
Bencsik József
Fülöpné Mátyus Zsuzsanna
Pécsi István
Szebényi Dániel
Pannon Lovasakadémia

Gróf Sándor Móric Díj:
Othmar Michl

Év Edzője: Villányi Krisztina
Év Szövetségi kapitánya: Tóth Tamás
Év Tenyésztője: Pataki Mihály

Kiemelt sportteljesítményért:
Bence Balázs
Kovács Zsófia
ifj. Szabó Gábor

Magyar bajnokok:
Díjugratás: Horváth Balázs
Díjlovaglás: Szalay Nikolett
Military: Szabó Brigitta
Fogathajtás: Dobrovitz József
Lovastorna: Németh Blanka
Távlovaglás: Arató Barna
Western-reining: Nádor József

  • Dr. Fehér Károly
  • kommunikációs igazgató
Vissza