Leesett a lóról és akcentusa lett

2014.01.17 10:52

Az 50 éves kanadai nő szerint az egész életét megváltoztatta a bizarr baleset. Sharon Campbell-Rayment, aki egyébként egy lovasiskolát futtat, sosem volt Skóciában a 2008-as baleset előtt. A balesetben elájult, és néhány napig beszélni se tudott. Nyolc hét terápia után viszont olyan skótok által használt szavakkal beszélt, mint: wee, grand, awright és brilliant. A nő utánajárt, és kiderült: skót ősöktől származik.

Furcsa változáson ment át egy kanadai nő, miután lovasbalesetet szenvedett és elvesztette az eszméletét: a felépülése után skót akcentussal kezdett beszélni, noha korábban ilyen sose fordult elő.
Nincs rá magyarázat, mi történt a kanadai Ontarióban élő Sharon Campbell-Rayment kiejtésével, leszámítva a fejsérülést, amit egy lovasbaleset miatt szenvedett el: az 50 éves, kétgyermekes anyuka a baleset után magához térve skót akcentussal kezdett beszélni. Korábban nemhogy nem beszélt ilyen nyelvjárásban, de Skóciában sem járt soha, hogy onnan ragadhatott volna rá valami tudatalatti skót hatás.
Az orvosok azt sem tudják megmondani, hogy az idegen akcentus mostantól egész élete végéig megmarad-e, vagy ahogy jött, ugyanúgy egyik napról a másikra el fog tűnni. Sharon mindenesetre a furcsa élményről könyvet kezdett írni. "Bármilyen akcentusom lehetett volna, francia, spanyol vagy akár klingon, de épp skót lett. Szerintem ez biztosan egy jel. Meggyőződésem, hogy ez egy üzenet volt, amely azt közvetítette nekem, hogy hogyan kell a dolgokról gondolkoznom" - magyarázta.
Jelenleg nagyjából 60 idegen akcentus-szindrómás esetet tartanak nyilván.

  • Forrás: Daily Mail

 

Vissza