Lóisme

2013.12.21 16:47

Nemes Dászkál György magyar királyi honvéd főállatorvos LÓISME című könyve először 1881-ben jelent meg. Ez a mű az első olyan magyar nyelvű kötet, amely tüzetesen foglalkozik a lótannal. A kedvező fogadtatásnak is köszönhetően, 1897-ben másodszor is napvilágot látott a könyv, javított és lényegesen bővített kiadásban, 516 oldalon, 125 fametszett ábrával illusztrálva.
A szerző ajánlásából is kiviláglik: a kötet gyakorlati célú ismeretekkel szolgál, mégpedig nemcsak a képzett és avatott olvasóknak, hanem a téma iránt érdeklődő szélesebb közönség számára is. Az alapos, minden fontos részletre kiterjedő munka szép és közérthető magyar nyelven íródott.
A szerző négy évtizedes gyakorlati pályájának ismeretanyagát, a cs. kir. méntelepen, a mezőhegyesi ménesnél és más alkalmas helyeken szerzett tapasztalatait tette közre könyvében, elsősorban a lótartó gazdák, a lótenyésztők, a gyógykovácsok és az állatorvosok számára.
A fő fejezetek megmutatják, milyen szerkezetben öleli fel a témát a Dászkál-féle Lóisme. Címszavak a tartalomból: fajtatan, fogtan, küllemtan, bonctan, csonttan, izülettan, izomtan, edénytan és vérkeringés, idegtan, zsigertan, érzéktan, élettan, patkolástan, belső betegségek,külső betegségek...
A kötet egyaránt maradandó értéke a honi lovas szakirodalomnak és a magyar könyvkiadásnak, így aztán feltétlenül érdemes egy évszázad elteltével is a nagyközönség elé tárni. A rendkívül hasznos és gazdag tartalomhoz illően, külsőségeiben is mutatós, exkluzív megjelenésű, igényes kötészeti kivitelben 1999. első félévében ismét napvilágot lát a Lósme című könyv 1897-es második kiadása.

ISBN 963 85847 2 4. Reprint (1898). Méret: 150x220 mm. Terjedelem: 520 oldal. Kivitel: kemény tábla, fóliázva. Illusztráció: 125 fametszett ábra.

Ára: 3900 Ft

Vissza