Eleinte egyoldalú volt ez a kapcsolat, hiszen az ember vadászott a patás állatra, majd később a húsáért tartotta. Idővel az ember felismerte, hogy a ló sokkal több, mint négy lábon járó húsáru. Ekkor indult a barátság köztünk. Hátán ülve gyorsabban és könnyebben eljuthattunk bárhová. Zsákmányszerzésben is nagy segítség volt, hiszen lóhátról több zsákmányt tudtunk ejteni.

Kedveljük ezt a nálunk jóval nagyobb és izmosabb állatot valószínűleg azért is, mert megtűrt a hátán. Ha nem olyan lenne a személyisége, mint amilyen, levetne a hátáról. De nem teszi. Kedveljük nagy és okos szemei, fenséges alakja és személyisége miatt is. Arról nem is beszélve, hogy olyan jó a város zajából természet és állat közelében lenni.

Olyan rekreációs program lehet a lovaglás, amely feltölti az embert. A jó levegő, a mozgás, az állat közelsége együttesen jó hatással van mentális és fizikális állapotunkra. A lovaglásnak jellem- és tudatformáló hatása is van, amely számos betegségre, mentális ingadozásra gyógyírként szolgálhat. Helyes testtartásra készteti az embert, segít a koncentrációban, türelemre, alázatra nevel. Kölcsönösen hat egymásra ló és lovasa, szoros együttműködésre van szükség.

Egyre nagyobb az igény a rendszeres lovaglásra. Manapság már nem megfizethetetlen, hogy rendszeresen nyeregbe ülhessünk. Számos lovas iskola, tábor működik országszerte. A gyermekek nyári lovas táborokban ismerkedhetnek meg az állatokkal, a tartásukhoz nélkülözhetetlen feladatokkal. Vagyis nem csak lovakat simogatnak és lovagolnak, hanem megtanulják, hogyan kell gondozni a lovakat, amely felelősségteljes állattartásra szokatja a gyerekeket.A lovakkal való foglalkozás kikapcsolódás is egyben, amely testi, lelki és fizikai edzettséget és harmóniát ad.

  • Forrás: otthonikedvenc.hu
  • Fotó: ny-is-my-love.deviantart.com