Lovak gyógyítása lökéshullám-terápiával

2014.01.27 23:17

A Magyarországon is elérhető kezelés előnye, hogy versenylovaknál is használható, hiszen doppinglistás szereket nem kell alkalmazni.

A lovak idült sántaságának, ízületi panaszainak kezelésében jó eredmények érhetőek el egy Magyarországon is elérhető eljárással, az úgynevezett lökéshullám-terápiával. A kezelés előnye az is, hogy versenylovaknál is használható, hiszen a kezelés alatt doppinglistás szereket nem kell alkalmazni. Csontó Zoltán, a természetes lóidomítás hazai megteremtője a Hajnal-tájban elmondta: egyik kedvenc, az országban sok helyen ismert lova, Lenox másfél éve kullancs okozta Lyme-kórt kapott, amely az ízületeket támadta meg, „vándorsántaságot” okozott az állatnál. Egy vizsgálat kiderítette, hogy a csüdcsonton levő csontkinövések okozzák a fájdalmat.
Az állatot a kaposvári Pannon Lógyógyászati Szolgálat vette kezelésbe. Kövesi Tibor Ákos vezető állatorvos a Kossuth Rádió hajnali magazinműsorában a terápia lényegét is elmagyarázta: a benyugtatózott állat sérült végtagján a kompresszorral ellátott, pisztolyszerű „légkalapáccsal” kalibráltan, biztosan tartható módon ismétlődő nyomást hoznak létre. A cél hogy az ismételt kezelésekkel a sérült területeken olyan vérkeringési állapotokat teremtsenek, amellyel jó ásványianyag-beépülés mellett gyors gyulladáscsökkentés jön létre, jelentős vérkeringési háttérrel. Minél több az oxigén, annál egészségesebb egy szövet – teszi hozzá a szakember. A harmadik lökéshullám-terápiát mozgásvizsgálat követi majd – mondja az állat gazdája, aki bízik benne, hogy lova hamarosan visszanyerheti régi formáját.

  • Forrás: MR/Hajnal-táj
  • 2014.01.25.
Vissza