Az ideális terápiás ló nem harap, nem rúg és a gyerekeket is szereti – hangzott el a Duna Híradóban. A leendő szakembereknek a lovak ápolását is meg kell tanulniuk, ugyanis később ez is a munkájuk része lesz.

Lovastanya, Demkó Sándor, megyejárás, Gyula, 20140304
Müller Barbara Kőszegen tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozik. A most megszerzett tudást otthon kamatoztatná. „A lovas terápiának olyan komplex fejlesztő hatása van, amit csak ajánlani tudok, mind pszichés, mind testi, mind értelmi szempontból" – mondta.

 

Nem csak gyógypedagógusok, pszichológusok is részt vettek a képzésen. Kardos Edina évek óta dolgozik lovakkal, azt mondja, ezzel a módszerrel a szorongó gyerekeknél látványos javulást lehet elérni.

Lovak, Jókai Színház, lovak, Jókai színház, 20140923A képzést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatja. A szervezet ma már csak az oktatásra koncentrál. Edvi Péter alapító elnök elmondta: a visszajelzésekből kiderült, sokan végeznek úgy terápiát, hogy nincs semmi képesítésük. Ezért határozták el 1997-ben, hogy az oktatást támogatják. Az elmúlt 16 évben 80-85 bojtárt képeztek ki, és most is folyamatban van huszonöt képzése.

A lovas terápia egyre elterjedtebb és elfogadottabb kezelési módszer. A szakemberek viszont egyetértenek abban, hogy még több terapeutára és képzett lóra lenne szükség Magyarországon.

  • Forrás: hirado.hu