Lovas kalendárium 2005

2013.12.17 18:26

A 2005-ös évkönyv előszava:

  • Új lovas hódítások

Ez az év igazán nem volt szűkmarkú a lovak, a lovaglás és a lovas sportok szerelmeseihez. Fogathajtó világbajnokság idehaza, olimpia Athénban. Ménesek privatizációja, a  Lovi bezárása, a nemzeti lovas program előkészítése, ügetőlovak éhezése, lótenyésztők sikere és válsága egyaránt a mögénk kerülő esztendő termése. Szívmelengető sikerek és lelombozó kudarcok jellemezték a 2004-es lovas életet. A jelenlegi helyzet és a kialakuló folyamatok elemzése szerint 2005-ben sem lesz másként, hasonlóan kétarcú évet várhatunk.
A honi lovas élet éves változásait, nagyobb rezdüléseit igyekszik követni kalendáriumunk. Így aztán lenyomatát adja a jelenlegi helyzetnek, pillanatfelvételekkel segíti a kép összerakását. S a nagyobb mozaikot, az évek folyamát jellemző összképet árnyalja. És ezáltal segíti a lóbarátok számára az eligazodást, a tájékozódást és szolgálja a szórakozást, a kikapcsolódást.
Az idei évkönyv lapozgatásakor kiderül: hagyományos lovas értékeink megbecsülése nélkül nincsen előrelépés, s szerencsére egyre többen vannak, akik elszántan őrzik a lángot. Erről a lángról aztán újabb kis tüzecskék gyúlnak, s reméljük valamikor fényük összeér és mindenhová bevilágít. Kecsegtető a vidék makacs kötődése a lovakhoz, s az ebből kisarjadó helyi lovas események átszövik az egész országot. Immár arra is akadnak példák, hogy a lovaglás az iskolai órarendbe ágyazódik. A sokszínűség ad esélyt arra, hogy egyre szélesebb körben legyen népszerű a ló és a lovassport. Ezért örömteli, hogy a lovaglás különböző változatai, stílusai egyre jobban meghonosodnak a magyar hazában. E tekintetben a hosszú távú közös érdeknek jóval erősebben kell érvényesülnie, mint a pillanatnyi ellentétekből származó rivalizásnak. Mindegy az most, hogy ősmagyar vagy western, a lényeg a ló szeretete és sokszínű használata. Ez viszi előre közös dolgainkat, ez segíti a lovas mesterségek fejlődését, a lovas háttéripart és kereskedelmet, a lovassportot, a lóversenyzést, a lótenyésztést, a szaklap- és könyvkiadást és minden egyéb lóhoz kötődő üzletágat és művészetet.
Az új évezred ötödik évét taposva, immár biztosra vehetjük, nem koptatható ki életünkből a ló ezekben a kibernetikával és informatikával büszkélkedő, előttünk sorjázó századokban sem. Hogy miként élünk vele, az a mi dolgunk és felelősségünk. Mert a ló itt van, készen áll. Úgy, mint régen a hódításra. A lovat már meghódítottuk, hogy hódíthassunk vele. Akkor földterületek birtoklásáért folyt a küzdelem. Ezután valami más kell. Nyergeljük fel és fogjuk be új hódításokra lovainkat – egyszerűen azért, hogy szebb legyen az életünk.

  • BALOG LÁSZLÓ

Gregor Bernadett szépsége, vonzereje mindenkit rabul ejt. Szerelmeit egyenes adásban közvetíti a média, hiszen a bulvársajtó kedvenc témája a színésznő magánélete, amelyben szerencsére a lovak is szerepet játszanak. A beszélgetés témája ezúttal is a szerelem, de egészen más vonzalomról esik szó: a lovak és a lovaglás a beszélgetés témája >>>>>

Kiképzési gyakorlatok: Némethy Bertalan nyomán

  • Némethy Bertalan, a világ mai napig legsikeresebb ugróedzője első hazalátogatásakor tartott előadásának szerkesztett magyar fordításából idézünk két nagyon jelentős témakört: a ló és lovas közötti kommunikációjáról és a lovas segítségeiről, valamint két kiképzési gyakorlatról és a száronléttel kapcsolatos kérdésekről >>>
Vissza