Komputeres játékon is: Íme a lovad!

2014.02.10 17:44

Kingdom Come: Deliverance - íme, a lovad!


A lap alján egy videó is megnézhető a játékról!

Újabb videót kapott az elmúlt évek egyik legizgalmasabb független fejlesztése, a Kingdom Come: Deliverance - most a játékbeli lovak kapják a főszerepet, amik utazásra és harc közben is bevethetők. Egy valamirevaló középkori szerepjátékból ugyanis nem hiányozhatnak a lovak sem, így a Kingdom Come-ban is lehet saját paripánk, amivel utazhatunk, és amit harc közben is megülhetünk. Le tudja majd darálni a gyalogosokat, füttyentésre odajön hozzád, igaz, a mostani videóból még tűnik ki annyira, hogy mennyire új generációs ez a ló, mert az animációja még nem végleges.
  • Írta: fojesz
  • 2014.02.09.
  • Forrás: gamekapocs.hu

Karakterek és lovak

Az ígéretesnek látszó Kingdom Come: Deliverance úgy látszik bejött a középkori RPG-k rajongóinak, mert a Kickstarteren kért 300 000 Fontos összegnek már több mint a kétszerese összejött, pedig még 10 nap van hátra a gyűjtésből. A Warhorse cseh fejlesztőcsapat a gyűjtés ideje alatt sem unatkozott, gőzerővel dolgoztak, és közben két új fejlesztői videót is készítettek. Az egyikből a karakterek testre szabásával, a másikból pedig a lovakkal ismerkedhetünk meg. A következő videójukban, melyet mi is kíváncsian várunk a harcrendszert fogják bemutatni.
A fejlesztők a negyedik generációs Cryengine-ből kiindulva alkották meg azokat az eszközöket, melyek segítségével gyorsan és hatékonyan tudják a játékban található több száz (vagy akár több ezer) NPC-t elkészíteni. Igen dicséretes, hogy ezeket a fejlesztői eszközöket később a modder közösséggel is meg fogják osztani.
Karakterünk külsejét nagy részletességgel állíthatjuk be, a szokásos arc, haj, szakáll, bőrszín és sok más opció mellett a testalkatot is megadhatjuk, így az unalmas deli, kockahasú vitézek és szőke hercegek helyett lehet akár pocakos, félszemű banditánk is.
A külsőhöz hasonlóan az öltözködés rendszere is aprólékos részletességgel lett kialakítva. A ruhákat több rétegben hordhatjuk, a játék a páncélok alatt viselhető öltözeteket is kezeli, és harc közben figyelembe veszi, hogy a különféle rétegek és páncélok milyen védettséget adnak a különböző jellegű támadások ellen. A kipárnázott alsó ruhák felett viselhetünk láncinget, és erre még vehetünk lemezvértet is. A láncing pl. jól véd a kardvágásoktól, de a nyílvesszők átmennek rajta, és ugyanúgy a lemezvértnek is megvannak a gyengéi és erősségei. Ruháink és páncélzatunk be tud koszolódni, véres lesz, elszakadhat, behorpadhat, ezért a mosásról és javításról nem árt időnként gondoskodni.
Egy olyan középkori RPG-ben, amely mentes a fantasy sallangoktól és igyekszik realisztikus lenni természetesen fontos szerepet kell kapjanak a lovak. Ezt a Kingdom Come: Deliverance alkotói is pont így gondolták, ezért különös figyelmet szentelnek a játékban a lovaknak - arról nem is beszélve, hogy Warhorse (harci ló) név már alapban is kötelezi őket erre.
A középkorban a ló volt a mezőgazdaság motorja, a fő közlekedési eszköz és egyben fegyver is. Egy jól képzett ló tudott gazdája parancsára rúgni, oldalazni, hátrafelé menni, és egyéb manővereket végrehajtani. A Deliverance alkotói mindezt szeretnék a játékban is megvalósítani. A ló irányításánál a részletességre törekszenek, ugyanakkor arra is, hogy ne kelljen mindent mikromenedzselnünk. Hátasunknak saját intelligenciája is lesz, pl. automatikusan kikerüli a fákat, átugrik az akadályokon, és nem hagyja, hogy szakadékba irányítsuk. Három alap járómódban tud közlekedni: lépés, ügetés, vágta és lépésből, vagy helyből is be lehet ugratni vágtába, akárcsak az igazi lovakat. Felszerelésünket is rápakolhatjuk majd.
A videóban látható ló modell, az animációk és a sörény fizikája még nem véglegesek, de már lovas szemmel nézve is ígéretesek. A belső nézetes részek pl., amikor a ló fejét látjuk már most egészen jól néznek ki, tényleg ez a látvány tárul elénk lovon ülve. Jó hallani, hogy lesz külön sörényfizika, remélhetőleg a ló farkát is jól animálják majd. Ha a ló füle is mozogni fog, az meg a hab lesz a tortán.
Sajnos a legtöbb játékban mostohán bánnak a lovakkal, kevés olyan akad, amelyben a lovas egyáltalán jó helyen ül (a külső nézetes animációknál itt is látszik, hogy valami még nem stimmel). A fejlesztők minden részletre kiterjedő gondosságát látva bízom benne, hogy a Kingdom Come-ban minden a helyén lesz, annál is inkább, mivel a végleges animációk már motion capture technológiával fognak készülni. Egyébként is, az a fejlesztő, akinek Ghost in the Shelles Laughing Man pólója van, az csak jó arc lehet.
A játék 2015-ben fog megjelenni PC-re, Macre, Linuxra, Xbox One-ra és PS4-re (bár ez utóbbit nem erősítették még meg). Már nagyon várjuk.

  • Szerző: Morte
  • Forrás: ipon.hu

Az alábbiakban két kép és egy videó tekinthető meg a játékról.

Vissza