Lovas Mikulás járt Simonpusztán

2017.12.07 17:50

Hatalmas lovas Mikulás-rendezvénnyel rukkolt elő a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület. A másfél ezer gyereket felvonultató eseményen bemutatták programjukat, amelynek egyik fontos eleme az iskolai lovas oktatás elterjesztése >>>

Vissza
Esélyegyenlőség az általános iskolai lovas oktatásban és az évezredes magyar örökség részét képező lovas hagyományok megőrzése és továbbadása – ezek az újonnan alakult Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület legfontosabb céljai.
Az egyesület küldetése, hogy a mai rohanó világban a lovak révén közelebb hozza az embert a természethez, az állatszeretethez. A gyerekek számára a lovaglás egyrészt óriási élmény, másrészt egészségmegőrzési szempontból is fontos testmozgás, harmadrészt pedig felelősségtudatra, koncentrációra és odafigyelésre nevelő tevékenység, ami illeszkedik az iskolák pedagógiai célkitűzéseinek sorába.
 
Az alapítók ezért fontosnak tartják, hogy országos keretek között a lehető legtöbb gyerekhez eljusson az a lehetőség, melynek megteremtésén folyamatosan dolgozik az Egyesület csapata. Így az esélyegyenlőség jegyében minden kisiskolásnak és fiatalnak legyen alkalma megismerkedni a lovas világgal és az általa képviselt csodálatos kultúrával.
 
Ennek érdekében arra törekednek, hogy a hazai lovas világgal, a Magyar Lovassport Szövetséggel együtt kidolgozza a lovaglás iskolai keretek közepette történő oktatásának rendszerét, amely harmonikusan illeszkedik az országos kerettantervben meghatározott feltételekhez. A rendszer akkreditációja mellett segítik a programba bekapcsolódó lovardákat, iskolákat és a részt vevő személyek munkáját. Emellett tanfolyamokat szerveznek az iskolai testnevelő tanároknak, hogy ők is képesek legyenek aktív szerepet vállalni a lovas oktatási programban.
 
Az egyesület fontos jótékonysági célokat is kitűzött maga elé. Ezek közül a legfontosabb az esélyegyenlőség megteremtése a lovas oktatásban, vagyis hogy a hátrányos helyzetű, nehéz gazdasági körülmények között élő gyerekeknek is legyen lehetőségük megtanulni lovagolni. Számukra ugyanis a lovas sportok nyújtotta élmény talán még átlagos társaiknál is nagyobb hatással bír. A sajátos nevelési igényű, részképesség- vagy figyelemzavaros fiatalok számára pedig egyenesen terápiás eszköz, ami iskolai fejlődésüket is segíti.
 
A megalakuló egyesület nagyszabású rendezvénnyel mutatkozott be a lovas közösségnek és a Simonpuszta környéki gyerekeknek: az ország legnagyobb lovas Mikulás-ünnepét szervezték meg a Simonpusztai Lovasparkban. Az érdi önkormányzattal közösen szervezett és dr. Aradszki András országgyűlési képviselő által is támogatott rendezvényen közel másfélezer gyerek vett részt, érdi, diósdi és tárnoki óvodákból és általános iskolákból.
 
Az ingyenes programban szerepelt szabadidomítás, díjugrató-bemutató, a Nemzeti Lovas Színház fellépése, a környékbeli iskolások számára meghirdetett – több mint másfélszáz nevezőt vonzó – rajzpályázat díjátadó ünnepsége és számos más gyerekprogram a lovaglástól a rendőrkutya-bemutatóig. Nem hiányozhatott a Mikulás sem, aki stílusosan lovas szánon érkezett a helyszínre.
 
A számos jelentős hazai vállalkozás által is támogatott jótékonysági program hagyományteremtő szándékkal indult. Az érdeklődés felülmúlta a várakozásokat, ami az egyesület számára bizonyíték volt arra, hogy a ló és a lovaglás szeretete nem veszett ki a mai nemzedékből, tovább fenntartva a régi nemzeti jelképet, csak a lehetőségeket kell megteremteni számukra.
 
  • Forrás: orientpress.hu
  • Kép: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület