Lovas váltó Csíkcsicsóba

2014.08.27 00:57
A tervezettnél fél órával hamarabb ért vissza Csíkcsicsóba az ötszáz kilométeres körút megtétele után a székelyföldi lovas váltó.
 

Lutz Levente, a Székely lovasok Székelyföldért elnevezésű staféta kezdeményezője és egyik szervezője az MTI-nek elmondta, vasárnapra esősre fordult az idő Székelyföldön, ezért felgyorsították a tempót, és a staféta átadását is rövidre fogták.

A Csíkcsicsó alpolgármesteri tisztségét is betöltő Lutz Levente elmondta, az összesített adatok szerint közel háromszáz lovas vett részt hosszabb-rövidebb távon a lovagláson. A váltók éjjel-nappal lovagolva, 75 székelyföldi települést érintve 53 óra után értek vissza a kiindulópontra.

A lovasok felcsíki, gyergyószéki, udvarhelyszéki, háromszéki és alcsíki településeken haladtak keresztül. A váltópontokon tarisznyát és székely zászlót adtak át egymásnak. A váltó zászlajára valamennyi érintett településen szalag vagy egyéb jel került. A tarisznyába nyomkövető készüléket és egy Árpád-sávos zászlót tettek.
Lutz Levente elmondta, a csíkcsicsói záróünnepségre a résztvevő lovasok közül mintegy nyolcvanan jöttek el, ezúttal ló nélkül. A kezdeményező úgy vélte, a rendezvény elérte célját, bizonyította, hogy a székelyföldi lovasok minden külső segítség nélkül képesek egy ilyen körút megtételére.

"Egyféle autonómiát helyből kivívtunk magunknak, mert mindenki a saját költségére, a saját tudásával, a saját lovával, saját felszerelésével vett részt a rendezvényen, senkitől semmilyen támogatást nem kértünk" - nyilatkozta Lutz Levente, aki azt is hozzátette, minden résztvevő azt kérte, hogy ezentúl évről-évre szervezzék meg a lovas váltót. 

  • Forrás: hírado.hu - MTI
Vissza