Lovas virtus és pünkösdi királyság Ópusztaszeren

2017.06.06 20:31

Lovas virtuskodással kezdődő pünkösdi királyválasztást tartottak vasárnap délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol vasárnap felavatták a Szeri gyógynövényházat és kertet is.

Pünkösdhétfőn a hagyományokhoz híven ismét pünkösdi királyt választottak Ópusztaszeren. A hat lovas legénynek szőrén kellett megüli a lovat: kengyel és nyereg nélkül küzdöttek a címért. A két előfutamban többek között két tojással a kézben kellett vágtázni, a földről fokossal kellett felszedni egy bugyrost, egy kancsóból pedig vizet kellett önteni három kis pohárba a paripák hátáról. A döntőbe Tóth Attila, és a 2015-ben már pünkösdi királlyá lett Dömös András jutott. Kettőjük vágtáját a pünkösdi koszorúért a 17 éves András nyerte. A fiatalember gyakorlott lovas, a versenyre egy héttel ezelőtt kezdett el igazán készülni.

 A pünkösdi királyi cím egy évig illeti meg, régen az volt a szokás, hogy a cím birtokosát ennyi ideig ingyen kiszolgálták a helyi kocsmában. Ez a díj már nem jár a királyi címhez, amit András nem is igazán bánhat, hiszen 18 év alattiakat amúgy sem szolgálnak ki alkohollal a magyar söntésekben.

Az emlékparkban a pünkösdi királyon kívül felavatták szombaton a Szeri gyógynövényházat és kertet is. A kertben és foglalkoztató központban a középkori  gyógynövénytermesztés és feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a  látogatók. A 230 négyzetméteres foglalkoztató épületben helyet kap  gyógynövény-feldolgozó és szárító részleg, palántanevelde és ökobolt is. A 2000 négyzetméteres, tízezer tőből álló gyógynövénykertben 65 féle olyan növényfaj látható, amiket a régészeti kutatások  alapján egykor itt termesztettek a szerzetesek. A gyógynövények  feldolgozásába bekapcsolódhatnak a látogatók is, megismerkedhetnek az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudással és a  különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokkal.

  • K. G. G.
  • Fotó: Frank Yvette
  • Forrás: delmagyar.hu

 

 

Vissza