Lovasterápiás tábor: nem hagyják magukra a fóti gyerekeket

2017.06.20 23:39
A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.
A táborok a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg. A programra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik év közben is jártak terápiás foglalkozásokra. Mivel a táborok létszáma betelt, így a szervezők erre az évre már nem tudnak jelentkezőket fogadni.
Az első tábor június 26. és 30. között lesz, mottója: „Szenzoros integráció és lovasterápia – Szenzoros integráció és népi játékok”
A tábor célja a gyermekek szenzoros integrációjának fejlesztése a lovasterápia, a lovaglás, a lóval való foglalkozás, valamint népi játékok segítségével, természetes környezetben, játékos, élvezetes formában.
A táborba meghívott külsős terapeuták a tábor alapkoncepciójának megfelelően tervezik meg mozgásfejlesztő, kognitív képességeket fejlesztő, kézműves és egyéb terápiás foglalkozásaikat. A gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a terápiás foglalkozásokat számos vidám, szórakoztató, érdekes szabadidős tevékenység egészíti majd ki.
Együtt a lovakkal
 
A második, meseterápiás tábor július 3-7. között lesz mozgásukban akadályozott gyermekeknek, mottója: „Egyszer volt…”.
A program célja a gyermekek és a lovak közötti kapcsolat kialakítása, gazdagítása. Mivel a hétköznapi rutin során a gyermekek sűrűn egymás után érkeznek a terápiára, kevesebb privát kontaktusra jut idő a terápiás lóval. A táborban erre jut idő, figyelem és lehetőség. Programunk szerves része a mesék világa, amelyen keresztül szeretnénk megmozgatni külön-külön és együtt is a gyerekeket
 
A harmadik, élményterápiás tábor július 10-14. között lesz az iskolás korosztály számára, mottója: „Minden nap más játék…..”
Célunk, hogy a lehető legváltozatosabb formában, a játékokon keresztül fejlesszük, tanítsuk a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeket. A tábor keretében a következő tematikus napok lesznek:
1. nap: „Irány a vadnyugat”,
2. nap: Fordított nap (a gyerekek szerepet cserélnek a lovasterapeutákkal, önkéntes segítőkkel),
3. nap: Közlekedési nap,
4. nap: Gyerek-szülő közös nap,
5. nap: Régi magyar játékok napja
Az utolsó tábor július 17-21. között lesz tanulásban és értelmileg akadályozott, érzékszervi, mozgásfogyatékossággal és pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére, mottója: „A Speciális Olimpia lovas versenyszámai Fóton”.
A tábor egyik legfontosabb célja, hogy a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeknek - akik közül sokan már haladó lovasok - bemutassuk a Speciális Olimpia lovas versenyszámait, és hogy a lovas foglalkozások keretében elméletben és gyakorlatban is képet kapjanak a számukra „elvben létező” versenyszámokról és versenyzési lehetőségekről.
A szervezők remélik, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.
Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon.
  • Forrás: Blikk
Vissza