Lovasterápiás verseny: koncentrálni is tanít a ló

2017.05.22 23:24

A gyerekek lóháton ülve mutatták be gyakorlataikat. Fotó: Kovács Erika

Sajátos nevelési igényű gyerekeknek rendeztek május 20-án, szombaton Hódmezővásárhelyen országos lovasterápiás versenyt. Nyolc település fiataljai mutatták meg, mit tudnak.
 
 

– Tulajdonképpen nem is mi, emberek vagyunk a terapeuták, hanem a ló. Mi inkább az asszisztensek vagyunk ebben a kapcsolatban – mondta Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, gyógypedagógus.

Hódmezővásárhelyen 17. alkalommal rendezte meg az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa és a Dél-Alföldi Lovasudvar az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált. Sajátos nevelési igényű gyerekek mutatták be gyakorlataikat lóháton ülve.

– Sokszínű a sajátos nevelési igényű gyerekek köre, akik ide eljöttek. Vannak mozgásukban korlátozott fiatalok, értelmileg sérültek, autisták, figyelemzavaros gyerekek, hogy néhány példát említsek. Olyan bizalmi kapcsolatuk alakul ki a terápia során a lóval, ami sok gátat áttör.

Ezért mondom, hogy igazából a lovak a terapeuták. 1991 óta foglalkozom lovasterápiával. Talán az egyik legnagyobb eredményként azt tudom megemlíteni, amikor egy nem beszélő autista gyereknek például így eredt meg a nyelve. Azt hiszem, ez jól jelzi, mire is képes a lovasterápia – magyarázta a gyógypedagógus.

Mohai Gabriella hódmezővásárhelyi édesanya 14 éves gyermeke, Olívia is részt vett a versenyen. A nagylánynak a figyelmével vannak gondok.

– Nagyon könnyű elvonni a figyelmét. Elég, ha leesik a padról egy ceruza, már az
kizökkenti, és elveszíti a fonalat. Amióta lovagolni jár, sokat változott. Olívia nagyon megszerette a lovaglást, a lovakat. Ez nagyon jó dolog az éle tünkben – mondta lapunknak.

 

Vissza