LOVUNK SZEMÉBEN A VILÁG

2015.10.30 23:02

A lovas szakirodalom égető hiányával küszködött negyven éven át a magyar könyvpiac és lapkiadás. A téma tudatos háttérbe szorítása a nyolcvanas évek végére enyhült. Kiadónk akkoriban úttörő szerepet játszott a lovakkal és lótartással foglalkozó szakkönyvek megjelentetésében. Bibliaként fogadta a lovakat kedvelő közönség Kovácsy-Monostori: A LÓ ÉS TENYÉSZTÉSE című átfogó kötetét. Ez a mű tartalmában és külső megjelenésében is méltó hírnöke volt a változásnak. Azután jöttek sorba a tematikus, egy-egy részterületet tankönyvi alapossággal tárgyaló könyvek. Az értékek újra teremtődtek: jöttek sorban a reprint kiadások, majd a kilencvenes évek derekán bekapcsolódtak a munkába a mai szerzők. Így a hagyományőrzés mellett kezdetét vette az új lovas szakirodalmi értékek megteremétése is.
A szakmai ismeretek hozzáférhetősége nagyon fontos, de a több évtizedes kiesés az érdeklődést is jelentősen csorbította. Ezért aztán a ló és a lovaglás népszerűsítését is zászlóra tűztük: 1996-ban napvilágot látott az első Lovas Kalendárium, az 1997-es Lovas Évkönyv. Riportokkal, események összefoglalásával, interjúkkal, lovas kalauzzal és szaknévsorral útjára indult a szakmai kalendárium, amely az olvasóközönség számára a tájékozódást szolgálta, a lovas szakma és háttéripar számára pedig alkalmat adott a bemutatkozásra. Ugyanakkor megteremtette minden érdeklődő számára a kapcsolatteremtés lehetőségét, népszerűsítve ezáltal a lovas élet minden területét.
Aztán jöttek sorban a magazinok, fejlődött a kommunikáció, az informatika, kiépült az online világ, s röpke másfél évtized alatt gyökeresen megváltozott a helyzet. Az internet azonban csupán hírvívő eszköz, általa a fény sebésségével tudjuk értesítreni egymást bármiről. Persze mi elsősorban a lovakról, a lovasokról és az őket körülvevő világról szeretnénk tájékozódni és tájékoztatni. S továbbra is népszerűsíteni a lovas ééletet, minél többeknek megmutatni a lovak és a lovasok világát.
Mert úgy gondolom, ma is igaz, amit két évtizeddel ezelőtt írtam: a ló szemében nemcsak önmagunkat látjuk, hanem egy szebb világ is tükröződik ott. És mi annak a világnak a megteremtésében szeretnénk részt venni, immár nem csak nyomtatott kiadványainkkal, hanem itt, ezeken a klikkeléssel lapozható weboldalakon, ezeken a fény sebességével világkörüli úton járól interaktív lapokon.
Mindennapi lovas évkönyvünkkel, amely egy olyan kalendárium, amelynek minden lapján Fülöp napja van, mivel e görög eredetű név jelentése: lókedvelő
.

BALOG LÁSZLÓ

 

Vissza