Magyar Lovas Kör

2014.02.26 18:52

A Magyar Lovas Kör 1988-ban a Magyar Lovas Szövetség tagszervezeteként, de önálló társadalmi szervezetként alakult meg azzal a céllal, hogy a magánlótartókat, tenyésztőket, lovassport-kedvelőket, szabadidő lovasokat, valamint a lovas és kézműves hagyományőrzőket egységbe tömörítse.

Elnökség tagjai:

  • Elnök: Pajlócz András elnök, az Értesítő szerkesztője, összetett gazdaversenyek rendezője
  • Alelnök: Vér Imre Túralovas kör vezetője
  • Fogathajtó kör vezetője: Muszkán István
  • Kézműves kör vezetője: Lengyel Magdolna
  • Informatikai adminisztráció: Lukács Judit

Jelenleg regisztrált tagjaink létszáma közel nyolcvan fő, akik az ország különböző tájegységein élnek és tevékenykednek. Sorainkban számos nagy múltú lovas szakember adja önzetlen munkáját céljaink megvalósításáért. Fogathajtó, túra lovas, lovas hagyományőrző és kézmuves szakágat muködtetünk. A már említett lovassport szakágakban folyamatosan rendezünk kezdő lovasainknak felmérő versenyeket, hogy minél gazdagabb utánpótlást adjunk a minőségi sportnak. Az elmúlt két esztendőben a legdinamikusabb fejődést póni fogathajtóink érték el.

Szoros kapcsolatban állunk több huszár- és lovas hagyományőrző szervezettel. Országos elismerést vívtunk ki mikor 1999-ben felújítottuk és újraavattuk a Komáromi Katonai Lovas-emlékművet. Az emlékműnél minden ősszel koszorúzási emlékünnepséget rendezünk a harcok során áldozattá vált katonalovak emlékére. Az egyedi megmozdulásért 2007-ben Szekeres Imre honvédelmi miniszter adományozta számunkra a 2. osztályú a Honvédelemért Kitüntető címet. Tagjai vagyunk tanácskozási joggal a négypárti egyetértéssel megalakított Nemzeti Lovas Programot Előkészítő Eseti Bizottságnak. A 2004 novemberében befejezett egy éves előkészítő munkában nyújtott aktív szakmai tevékenységünkért a Magyar Köztársaság Országgyűlése Ezüst Érmét vehettük át.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Magyar Lovas Kör mentes bármely vallási vagy politikai hovatartozástól. Programjainkról, eredményeinkről és gondjainkról a kéthavonta megjelenő Értesítőnkben számolunk be tagjainknak, illetve a lovas és hagyományőrző társszervezetek, a szakmai sajtók, a média képviselőinek, valamint hazánk lovas életében kiemelkedő szaktekintélyeinek.


Küldetésünk

A magyar lovas élet számára kívánunk olyan gondolkodni és fejlődni vágyó lovasokat adni, akik képzettségükkel, kulturáltságukkal körünk hírnevét gazdagítják és egyúttal megteremtik maguk számára az életminőségüket.
Legtöbben nem sport célból tartanak lovat, hanem saját örömükre, kielégítve azt a vágyat, amit eleinktől örököltünk, ösztönösen hordozva magunkban a lószag szeretetét. Ezzel a fertőzöttséggel megáldottak vihetik tovább a magyar tradicionális lófajták és népi lovas kultúránk fennmaradását. Ennek érdekében kell hiteles forrásokra támaszkodva kurzusok, bemutató programok és versenyek formájában oktatni, ápolni a népies fogathajtást.


Tevékenységeink

A Magyar Lovas Kör örömmel vállal feladatokat az alábbi szolgáltatások körében a fogathajtás, a terep- és túralovaglás, illetve a hagyományőrzés területén:
•    oktatás
•    szakmai véleményezés
•    programszervezés (pl. pónilovagoltatás, állatsimogató)
•    rendezvényeken való részvétel
•    díjak, emlékérmek, emléktárgyak, míves termékek elkészítése
•    egyéb, speciális szakmai feladatok


Népies fogathajtás

Kevés nemzet dicsekedhet olyan gazdag fogathajtó kultúrával, mint a magyar. Hagyománykincsünk ezen gyöngyszemének ápolását és továbbélését kívánják szolgálni az összetett gazdaversenyek. A Magyar Lovas Kör előírása és szabályzatrendszere biztosítja a hiteles népies jelleg megőrzését, valamint a versenyek szervezett formáját. Forrásanyagot a régebbi szakirodalmakból, a népies hajtótudomány nagy öregjeinek elbeszéléseiből, írásaiból és saját gyűjtésekből sikerült felhalmozni majd rendszerezni. Az összetett gazdaverseny hagyományőrző értékén felül látványos, mozgalmas, közönséget szórakoztató, ezért bízunk országos elterjedésében.


Terep- és túralovaglás

Lehetőségek Dunakeszin Vér Imre lovardájában:
•    Bérlótartás (boxos, karámos)
•    Lóbérlés (teljes, feles, harmados)
•    Lovasoktatás karámban és terepen (vezetőszáron)
•    Gyerek lovasok tornásztatása óvodás kortól póni és nagylovon
•    Sétalovaglás, tereplovaglás
•    Egész napos és több napos (nomád) lovastúrák
•    Elméleti lovasképzés

- túralovaglási és lovastúra vezetési ismeretek
- térképészeti és tájékozódási ismeretek túralovasoknak
- lovasgazda ismeretek
- speciális lovas balesetvédelmi ismeretek, tesztvizsgával a helyszínen
Információ: 06-27-341-792, 06-30-520-34-08

Kézműveseink

Kézműveseink rendszeres résztvevői a kiemelkedő lovas és kézműves találkozóknak hazánkban és külföldön egyaránt. Mesterségeikhez illő öltözetben tartanak kirakodóvásárt, kiállítást és munkabemutatót. A munkabemutatóknak a kézműves hagyományok népszerűsítésében óriási szerepük van. Ösztönözni próbálják a látogatókat, hogy ne csak külső csodálói legyenek gazdag míves múltunknak. Akár eredeti, akár stilizált formában öltözködésünkben, családi életterünkben is jelenjenek meg a népi motívumok.

Öröm és megtiszteltetés volt kézműveseinknek amikor a világ legrangosabb lovas találkozóján 2003-ban Aachenban a magyar megjelenésnek részesei lehettek. Kivételes történelmi eseménynek nevezhető számunkra, hogy az I. Parlamenti Lovas Szakmai Konferenciának, Körünk egyik szervezője volt 2004. május 5-én és a Parlament Felsőházi Terem körfolyosóján míveseink képviselték a magyar kézműves hagyományokat kiállításukkal.

Tagjank közül a mesterlevél megszerzése mellett többen dicsekedhetnek a "Népművészet Ifjú Mestere" és a "Gránátalma-díj" minősítéssel is. Szakágukról könyveket, albumokat jelentettek meg, állandó vagy alkalmankénti foglalkozásokat vezetnek. Munkáikból számos múzeum, kiállítóterem és emlékhely rendezett bemutatót. A közelmúltban készített maradandó alkotásként tartható számon fazekasunk Szabó Kata Tarjánban felállított stációi a kálvária dombon és Kevi Farkas Zsolt ötvös mesterünk Szent korona másolata, valamint díszveretei, amelyeket a Magyar Köztársaság Lovas Díszegysége visel. Szíjgyártó nyergesmestereink pedig meghívott kiállítói voltak a Néprajzi Múzeumban tartott nemzetközi Nyereg Kiállításnak, amely a nyereg múltját és jövőjét mutatta be.

Levelezési címünk: 1701 Kispest 1. Postafiók 183

Elnök: Pajlócz András: 06-309-402-220
Alelnök: Vér Imre Túralovas kör vezetője: 06-27-341-792
Fogathajtó kör vezetője: Muszkán István: 06-30-414-4508
Kézműves kör vezetője: Tóthné Lengyel Magdolna: 06-20-497-2695
Informatikai adminisztráció: Lukács Judit: 06-20-2201-370

 

Vissza