Meghalt a világ legjobb díjugrató kancája

2014.01.29 14:07

 Érthetően az egész lovas társadalmat megrengette a világ egyik legjobb díjugrató kancájának halálhíre. 

 

Steve Guerdat mély fájdalommal jelentette be saját internetes weboldalán, hogy az ő csodálatos lova, Jalisca Solier elhunyt. A 17 éves kanca, aki karácsonykor, Genfben vonult vissza a versenyzéstől, és hivatalosan is elbúcsúzott a díjugrató sport rajongótáborától, tragikus módon 2014. január 26-án, vasárnap reggel távozott az élők sorából Herrlibergben, egy szerencsétlen baleset után.
Jalisca szokásához híven a legelőn töltötte az idejét, de egyszer csak megbotlott, ennek során pedig gyógyíthatatlan csonttörés keletkezett a jobb első lábában. Ekkor a csapatnak nehéz, de megkérdőjelezhetetlen döntést kellett hoznia a ló szenvedésének elkerülése érdekében, ezért elaltatták. Bár a jelenlegi olimpiai bajnok, Steve Guerdat épp Zürichben versenyzett egy ötcsillagos CSI-W versenyen, összeszorult szívvel akkor is meg kellett hoznia a fájó döntést, miszerint legkedvesebb lovát a másvilágra segítették.
Jalisca Solier volt az a ló, akivel Steve a legnagyobb sikereit elérte. Beleértve a Világkupa győzelmeket Genfben (2006) és Vigoban (2007), a csapat bronzérmet a Pekingi Olimpián (2008), a csapat aranyérmet a windsori Európa Bajnokságon (2009). Jalisca volt a közönség legnagyobb kedvence, amikor 2010-ben megnyerték a Rolex Top 10 Finalt, illetve rengeteg szép eredményt értek még el 2010 és 2013 között utolsó győzelmükkel együttvéve, amikor is megnyerték a chantilly-i Global Champions Tour fordulót.
Amikor 2013 decemberében a genfi CSI5* keretében Jalisca nyugdíjba vonult, mindenkinek hullottak a könnyei, de mindenki örült annak, hogy megérdemelt nyugdíjas éveit szülőhazájában, Normadiában (Franciaország) legeléssel és pihenéssel fogja tölteni. Sajnos a sors másképp döntött.
Steve meghatódottan nyilatkozott vasárnap reggel: „Te vagy, és Te is leszel örökre a legcsodálatosabb dolog az életemben, ami csak velem történhetett, és én ezt soha nem fogom tudni eléggé megköszönni Neked. Hiányozni fogsz hercegnőm, Lisa, szeretlek!”

  • Forrás: mob.hu

 

Vissza