Menyibe kerülhet manapság a lovaglás?

2014.02.07 15:11

Bárkivel beszélek a lovaglásról, első mondata: az nagyon drága! Igen, akkor biztos drága, ha saját lovat szeretne, vagy komolyan akar versenyezni (egy idő után saját lóval), de ha csak hobbiszinten kijárogat valahova hetente egyszer-kétszer, akkor nem dönti be a családi kasszát. Egy 45 percet órát már 3000 forintért is vehetünk, és a legdrágábbaknál is 7000 forint körül van egy alaklom. A Pasaréti Honvéd Lovardában a futószáras oktatás 4300 forint például,  a pestkörnyéki Monostori Lovas Farmon ugyanez 1500 forint, a már majdnem Ausztiában lévő Vadon Lovasklubban pedig 2500 forint, csak hogy pár példát hozzunk.

Ha heti egyszer megy a gyerek – vagy ön – lovagolni, futószárra, vagy osztályba, esetleg terepre, az még mindig csak 10-15 ezer forint… Egy dologra nem árt azért figyelni: ha lovardát választunk, legyen működési engedélye a helynek. De most nem arról akarjuk önt meggyőzni, hogy induljon lovagolni, hanem arra szeretnénk tippeket adni, hogy ha már elkezdett lovagolni, hol és mit vásároljon be!

Az első futószáras óra után – amire még mehet sima hosszúnadrágban, edzőcipőben a gyerek, kobakot pedig kap a helyszínen – nem fog kelleni rögtön spéci lovaspólót, sarkantyút és bőr lovaglócsizmát beszerezni. Jó szolgálatot fog tenni viszont egy kifejezetten lovasoknak készített lovaglónadrág – nem olyan, amilyet a Zarában lehet kapni –, egy lovaglócipő lábszárvédővel és egy saját kobak.

A lovaglócipő gyerekek esetében azért is praktikus, mert olcsóbb, mint a csizma, és ha a kinövi a gyerek a lábbelit, elég abból újat venni, a lábszárvédőt ritkábban kell cserélni. Felnőtteknél annyiban jobb a cipő-lábszárvédő kombó, hogy jobban mozog benne az ember, mint csizmában, különösképp az olcsó gumicsizmákban – azokban nem könnyű lovagolni.

Miért kellenek speciális ruhák?

Egyrészt azért, hogy ne a többi ruhánkat nyűjük el a lovon, de főként azért, hogy kényelmesen tudjuk a sportot űzni. A lovaglónadrágok belső oldalán térdnél nincs varrás, hogy az ne kezdje ki bőrünket: belső varrással ellátott farmerben, leggingsben hosszú távon nem jó lovagolni, akár véresre is törhetik térdünk, combunk belső felét. A lovaglócipők kialakításuk miatt kényelmesen illenek a kengyelbe, nem úgy, mint a vastag, gumitalpú edzőcipők. Kobakra pedig ugye azért van szükség, hogy ha leesünk, ne sérüljünk meg súlyosan.

A hobbilovasok legnagyobb eséllyel a Decathlonba esnek be, ahol többféle sporthoz is be lehet egyszerre vásárolni. Aki célirányosan lovaglócuccért indul, rendszerint vagy a Nagylovasban, vagy a Horzéban találja magát. Összegyűjtöttünk egy galériányi képet a boltok kínálatából, és azt is kiszámoltuk, hol mennyiért tud megvenni egy alapszettet!

Decathlon – 20 ezer forint alatt kijön

A Decathlon a legjobb, ami az árakat illeti, és saját tapasztalat, hogy heti egyszeri lovaglást évekig bírnak a cuccaik. Azt nem tudom, hogy reagál egy Decathlon cipő a napi igénybevételre, de a 8990 forintos bőrcipő három éve állja a sarat heti egyszeri használat mellett, a 4990 forintos nadrág pedig még régebben megvan. Ha a gyereknek a legolcsóbb cipőt, a 4890 forintos gumibakancsot választja, mellé egy egyszerű, 3490 forintos nadrágot vesz, 4990 forintot ad egy lábszárvédőre és közel 7 ezret egy kobakra, akkor kijön 20 ezerből, és jó eséllyel évekig nem kell többet költenie a felszerelésre.

Ha magának vásárol, kicsit drágábban jön ki, a felnőtt termékek átlag egy ezressel drágábbak, mint a gyerekcuccok. Praktikus lehet még lovagláshoz egy kesztyű is, ebből érdemes egy drágábbat venni, hogy ne szakadjon el első órán, valamint egy lovasmellény is jó szolgálatot tesz ősszel. A lovasmellény egyébként szabásában különbözik a divatmellényektől, könnyebb benne mozogni és jobban fedi a derekat, ami lovon üléskor hajlamos fázni. Ha azonban van egy kényelmes pufimellénye a gyereknek, talán az is megteszi – ha mégis kényelmetlennek bizonyul, ráér akkor beszerezni egy spéci lovasmellényt később. A gyerekek egyik kedvenc kiegészítője a vastag, kárómintás zokni, ebből ha heti egyszer megy lovagolni, elég egy pár, 2-3 ezer forintból kijön, viszont lábszárvédő helyett is szokás hordani. Ajánljuk a Decathlon lócsemegéjét is, a lovak szeretik, de persze egy csokor répa mindig olcsóbb.

Horze – 35 ezer alatt minden megvan

A Horzénál nem csak a funkció, a design is számít: szezononként jönnek ki újabb mintás nadrágok, felsők, a cipőkínálat nagyjából változatlan. A márka nagy előnye, hogy össze tudunk öltözni lovunkkal, nadrágunkhoz illő nyeregalátéttel, strasszos sarkantyúval menőzhetünk. Mindenből van olcsó megoldás, de nagyon szép, versenyre illő szetteket is össze tudunk állítani, persze súlyos tízezrekből.

Műbőr cipőt 13 ezer forint alatt, strapabíró lábszárvédőt 6 ezer forintért kapunk. A kobakok itt nagyon jók, a 15 ezer forintos kategóriát ajánljuk, de persze van bársonykobak is 7 ezerért és ez is véd. A nadrágok csinosak, de jóval többe kerülnek, mint a Decathlonban. Akciósan 7490 forint egy gyereknadrág, a női osztályon 10 és 30 ezer forint körüli áron válogathatunk. A Horzéban nagyon jó pálcákat, egyéb kiegészítőket lehet kapni, szóval nehéz lesz lebeszélni a gyereket arról, hogy cuki pólókkal, kitűzőkkel, sapkákkal távozzunk, de jól el lehet nézelődni a dunakeszi lovasáruházban vagy a bábolnai lovasboltban.

Míg a horze.hu-n 34 ezer forintból össze tudtuk szedni a négy alapdarabot a gyereknek – nadrág, kobak, cipő, lábszárvédő –, a horze.com-on ugyanezért 63 ezer forintnyi eurót kellett volna fizetnünk… A márka termékei olcsóbbak nálunk, mint külföldön, néha sokkal.

Nagylovas – hasonló ár, más márkák

A Nagylovasnál sokan vásárolnak, mondhatni, nagy kedvenc. 33 ezer forintból kijön a gyerek alapfelszerelése, és nagyon nagy a választék – plusz neten is meg lehet rendelni a dolgokat, házhoz hozzák. A hobbilovasoktól a profikig mindenki megtalálja a megfelelő felszerelést, magának is, lovának is, a bolt földszintjén még állatpika is működik.

A 100 ezer forintos kobakok és 50 ezres nadrágok mellett jó minőségű gyereknadrágok kaphatók 5, női gatyák 8 ezer forintért. Ha elmegyünk a Kőbányai úti boltba, szakszerű segítséget kapunk, ami jól jön, ha nem akarunk hülyeségeket összevásárolni. A választék kevésbé trendi, mint a Horzénál, de jó minőségű, profi, és hatalmas.

Más márkák, egyéb fontos kiegészítők

Magyarországon Tattini termékekkel is találkozhatunk, rengeteg kisebb lovasfelszerelés-bolt van, ahol keverednek a márkák, a Horzétól a DominGón át a Daslöig. Minden kis üzlet kínálata más, mi most kiragadtuk a Kovács Lovast a kínálatból, ahol a konfekciónadrágok mellett méretre készíttethetünk bőr lovaglócsizmát, 65 ezer forintért. Egy gyereknek persze ez még korai befektetés. Náluk egy alapszett 38 ezer forintból jön ki, de a Daslö termékekről csak jót hallottunk eddig. A KLP kínálatát is érdemes végiglapozgatni, nagyjából ők is Daslőben és Tattiniben utaznak – szép bőrcipőt adnak 11250 forintért, kislányos lovaglógatyát 11900 forintért és sokféle védőfelszerelésből is lehet válogatni.

A profi felszerelés mellett a nőknek talán szükségük lehet egy jó sportmelltartóra is, mert a lovon bizony lobognak a mellek, de a lovasboltok ezt valahogy elfelejtik és nincs melltartórészlegük. A Hervisnél egy profi melltartó 9 ezer forint, de ha a H&M-re esküszik, ott 2990-ből megússza. Ha nem akar lovas áruházból pulcsit rendelni, egy bármilyen softshell sportfelső megteszi, ez szintén kijön 9 ezerből a Hervisnél. Ha pedig mindenképp divatozni akar a lovon is, vehet Salomon mellényt 22.222 forintért: mi személy szerint ennyit nem áldoznánk egy olyan divatholmira, amit első alkalommal össze fog nyálazni a ló, de persze lovaglás közben divatozni se tilos.

   Cipő  Nadrág  Lábszárvédő  Kobak  Összesen
 Decathlon 4895 forint 3490 forint 4990 forint 6490 forint  19865 forint
 Horze 12990 ft 7490 ft 5990 ft 7890 ft  34360 forint
 Nagylovas 13200 forin 4980 forint 3770 forint 10990 forint  32940 forint
 Kovács Lovas 10700 ft, Daslö 9400 ft, Daslö 6900 ft, Daslö 10900 ft, HKM  37900 forint
 KLP 11250 ft, Daslö 11900 ft, Daslö 7690 ft, Daslö 12240 ft, Daslö  43080 forint

A divatnál szerintünk fontosabb a biztonság, ezért a cipő, nadrág, kobak, lábszárvédő négyes után mi inkább biztonsági mellényt vásárolnánk. Egy alap gerincprotektor 10 ezer forint, kapható a Decathlonnál és a Horzénál is. Persze a Nagylovas is kínál gerincvédőket, náluk egész profi mellények is kaphatók 50 ezer forintért. Ezek mellett egy külön cég, a Ride Air foglalkozik úgynevezett lovas légzsákok készítésével. Náluk 60 ezer forint egy eséskor felfújódó mellény. Nézze meg a galériában, hogy néz ki a légzsák, és azt is, mit kínálnak a cikkben említett üzletek!

  • km
  • 2013. szeptember 20.
  • forrás: divany.hu
Vissza