Monostori Károly

2013.12.14 17:53

Monostori Károly (1852-1917). Az 1874-1908 közötti években oktató. Állatorvosi oklevelét 1874-ben kapta. Pályáját Thanhoffer Lajos mellett kezdte meg. 1878-ban már Tormay Béla tanársegédeként Temes megyébe küldték a keleti marhavész elfoljtására. Küldetése sikerrel járt. 1878-ban vármegyei központi állatorvosi állást pályázott meg azzal a szándékkal, hogy a gyakorlatban is teljes készültséget szerezhessen. 1881-ben állami állatorvossá nevezék ki. Tevékeny szerepe volt az országban uralkodó járványos betegségek elfojtásában. 1888-ban lett az állattenyésztéstan ny. r. tanára, a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítésére Tormay Béla nyomdokán haladva rendszeresítette a tanulmányi kirándulásokat. Népszínműveket is írt (Az tuosló kenet, Czivis lánya, Babos kötény, Kék harisnya). A 3000-et meghaladó közleményei között a szakmunkák mellett a szépirodalom is szerepel.

Monostori Károly egyetemi tanár, korának egyik legnagyobb tekintélyű szakírója volt. A budapesti állatorvosi akadémián az állattenyésztést tanította és Kovácsy Béla professzor társával együtt írták nagyhírű könyvüket A LÓ ÉS TENYÉSZTÉSE címmel. Ez a lovasok bibliájaként is emlegetett kötet ma is az egyik legértékesebb szakkönyvünk. A LAPU Lap- és Könyvkiadó gondozásában megjelent reprint kiadás ma is kapható -  ezen a honlapon, a lovas szakkönyvek között is megtalálható a kötet.

Vissza

Monostori Károly - képgaléria

/album/monostori-karoly-kepgaleria/ifju-kori-kep-jpg/ /album/monostori-karoly-kepgaleria/arckep-foto-jpg1/ /album/monostori-karoly-kepgaleria/festmeny-jpg/