Némethy Bertalan

2014.01.04 20:58

Némethy Bertalan (1911-2002) A modern kori lovaglás egyik legkiemelkedőbb egyénisége. Az általa kidolgozott elméleti módszerek és a gyakorlati tudás alapján a magyar mestert választották a világ legjobb lovasedzőjének. Életműve iránti tisztelet a mai napig jelen van a világ minden pontján, ahol komoly lovasképzés folyik. Muinkája nyomán az egész világ lovassportja hatalmas fejlődésen ment keresztül.

  • Némethi Bertalan Győrben született 1911. február 24-én. Édesapja magas rangú köztisztviselő, természetes, hogy szülei a jogi tanulmányok után magas állami karriert szánnak fiúknak. Némethy, akinek ló iránt érzett szeretete, vonzalma meghatározó volt, a győri bencés gimnáziumban szerzett érettségi után a katonai pályát választotta. Segítségére volt ebben nagybátyja, Némethy Tibor, aki magas rangú tüzértiszt volt.
  • Némethy először növendéke volt, majd később tanára lett az Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtó Tanárképző Iskolának. 1938-tól tagja volt a magyar díjugrató válogatottnak. A háború borzalmaiból is kivette részét megjárta a Don-kanyart. Lovaglótanárként és lovastisztként egyaránt szerették, tisztelték tanítványai, beosztottai a rendkívül szigorú következetes tekintélyt parancsoló lovasembert. 1951-ben kapta meg letelepedési engedélyét az USA-ba, ahol 25 évig volt sikeres edzője az amerikai ugró válogatottnak. Olimpiai, nemzetközi és világversenyek százainak győzelmét köszönhetik neki a tengerentúli lovasok.
  • A sors véletlene hozta őt hazai földre 1984-ben a  Szilvásváradi Négyesfogathajtó Világbajnokságra  az amerikai csapatvezetőjeként Három évvel később gróf Széchenyi István Lovas Emlékéremmel tüntette ki a Magyar Lovas Szövetség, majd 1995-ben a Pannon Egyetem díszdoktora lett A kiváló ugrólovas, lovaglótanár és edző halálát a világ lovastársadalma egységesen gyászolja. Hazájától távol Floridában, Sarasota városában érte a halál 2002. január 16-án.
  • Némethy Bertalan első hazalátogatásakor tartott előadásának szerkesztett magyar fordításából idézünk két témakört. Az első részben a világhírű magyar szakembernek a ló és lovas közötti kommunikációjáról, illetve a lovas segítségeiről elhangzott gondolatait közöljük. A második részben két alapvető kiképzési gyakorlatról elhangzottakat, illetve a száronléttel kapcsolatos gondolatait ismertetjük abban az írásban, amely itt olvasható >>>
Vissza