Nemzeti Lovas Színház: Gladiátor musical

2015.10.29 19:47

Valódi elefánt, lovak, száz szereplő az Arénában

Sasvári Sándor, Pintér Tibor, Wolf Kati, Árpa Attila is színpadra lép a Nemzeti Lovas Színház eddigi legnagyobb produkciójában a Gladiátor musicalben, 2015. november 28-án és 29-én a Papp László Budapest Sportarénában.

A Nemzeti Lovas Színház előadásában Magyarországon először bemutatott új látványelemmel, különleges színpadtechnikával, erre a produkcióra képzett mozgás– és táncművészekkel, „21. századi" gladiátorokkal kel életre a 3. századi Római Birodalom.

Az Arénában valódi elefánt, 60 ló, 100 szereplő, köztük lovas színészek keltik életre az ókori világot. Élő ének, lovas látványelemek, római szekerek (bigák), lovas kaszkadőr mutatványok jelenítik meg Nikomédiát, a Római Birodalom keleti fővárosát.

gladiator

 A musical a cím ígéretéhez híven a római birodalom egyik izgalmas időszakát dolgozza fel, de az azonos című filmtől teljesen eltérő történelmi figurákkal és cselekménnyel. A musical és az opera határán mozgó mű a klasszikus zenei megoldások mellett felhasználja a 20. és 21. század zenei termésének harmóniáit, zenekari és vokális effektusait – és mindazokat a hangszereket is, amelyek az elmúlt száz évben kerültek be a zenekari árokba.

A hangszerelésben megjelenik a hollywoodi filmek hangulata, a hanyatló római birodalom és az ébredő kereszténység világának zenei megfogalmazása mellett. A Gladiátor musical története a 3. század meghatározó történelmi figuráit (Diocletianus császár, Szent György lovag) és egy elképzelt szerelmes pár sorsát mutatja be.

 

Gladiátor

Szereplők:
Diocletianus császár / Sasvári Sándor
Alexandra császárné / Papadimitriu Athina
Roric, germán rabszolgából lett gladiátor / Pintér Tibor
Edila, germán rabszolgából lett udvarhölgy a császárné szolgálatában / Békefi Viktória
Georgius, római katona / Árpa Attila/ Sipos Imre
Appius Cornelius Metella, kancellár / Buch Tibor / Bencze Sándor
Carnifex / Mészáros Árpád Zsolt
Amicus / Mohácsi Márk
Cato / Várfi Sándor
Utazó / Wolf Kati / Janza Kata / Ilyés Jenifer
21. századi gladiátor / Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok és magyar bajnok

zeneszerző: Mészáros László
szövegíró: Galambos Attila
rendező: Pintér Tibor

Vissza