Rózsa Sándor a Patkó Lovas Színházban

2017.07.21 22:07

Július 23-án, vasárnap lesz a premierje a Rózsa Sándor, az alföldi betyár című rockoperának a mórahalmi Patkó Lovas Színházban. A darab rendezője és egyben címszereplője, Pintér Tibor fergeteges előadást ígér szekérrablással, lovas üldözési jelenetekkel és persze egy szívbe markoló szerelmi szállal...

Vissza

A betyárok közül a legismertebbeket szinte hősként tisztelték, valóságos legendákat szőttek az alakjuk köré, egy-egy vezérük lett a betyárvirtus megtestesítője, a népdalok hőse. Legnagyobb hírnévre az alföldi, Mórahalom-Ásotthalom környéki Rózsa Sándor tett szert közülük - a Nemzeti Lovas Színház az ő történetét dolgozza fel legújabb rockoperájában.

- Rózsa Sándor szinte egy mítikus figura a környéken, azt beszélik, hogy sokat segített a szegényeken és innen vonult be, állt a szabadságharc mellé. Szeretnénk bemutatni a magyar csikósvilágot, ostorcsapásokkal, fokosokkal, lovas jelenetekkel. A legújabb lovaink -amelyeket egyenesen Andalúziából hoztunk -, főszerepet kapnak a kitűnő színészek mellett a darabban. Ezek kivételes mének, szinte táncra perdülnek a porondon, még dinamikusabb lesz velük az előadás - mondja Pintér Tibor.

- Rengeteg történetet olvastam róla, megnéztem a különböző történeti feldolgozásokat, Móricz Zsigmond regényeit, Tömörkény István írásait. Nem egyszerű rabló volt, annál sokkal több. Legendák születtek róla, állítólag nem fogta a golyó. Szájról szájra járt a hír, hogy csak a gazdagoktól vett el, a zsákmányt pedig igazságosan szétosztotta, magának ugyanannyit tartott meg, mint amennyit cimboráinak adott. Szinte egy 19. századi Robin Hood, a nép hőse, nem egy tulajdonságát magam is irigylem - teszi hozzá a darab rendezője.

Nótár Mary, a mulatós stílus koronázatlan királynője is szerepet kapott Pintér Tibortól, a Nemzeti Lovas Színház vezetőjétől a mórahalmi Patkó Lovas Színház harmadik évadának nyitó előadásában, amely egyben premier is: az énekes pacsirta igazi lakodalmas hangulatot varázsol majd a betyár darabba. De hogyan talált rá a szerep? Hogyan talált rá Pintér Tibor?

– Tiborral már több éve ismerjük egymást. Az egyik televíziós műsoromban vendégként lépett fel, akkor beszéltünk először arról, hogy szívesen osztana rám valamilyen szerepet az egyik lovas színházas darabjában. Magam nagy állatbarát vagyok, imádom a lovakat, szóval nyitott kapukat döngetett – fogalmazott Mary.

Nem sokkal később személyesen is megnézett egy lovas színházas darabot és lenyűgözte, amit látott. A színfalak mögött így megint szóba került az esetleges szereplés egy hasonló darabban. Innen pedig már felgyorsultak az események.

A Rózsa Sándorban egy lakodalmas jelenetben láthatjuk majd mindkét előadásnapon, hogy lóra pattan-e, az majd az előadáson kiderül…

  • Forrás :Patkó Lovas Színház, Mórahalom