Tisztelgés lóháton

2014.01.15 18:33

Hétszáz kilométeres emléktúra indult 2013 augusztus végén Kisújszállásról az 1848-as szabadságharcban küzdő Virágh Gedeon nádorhuszár főhadnagy tiszteletére.
A hattagú lovascsapat a Prága melletti Lukából kiindulva azt az utat járja végig, amelyet a főhadnagy 1848-ban megtett katonáival, hogy harcolhassanak az ország függetlenségéért.
A túrát már évek óta szervezi a Kunszövetség, hogy méltóképpen fejet hajtsunk Virágh Gedeon emléke előtt - mondta el Horváth György nagykun főkapitány, a program szervezője és résztvevője.
Szavai szerint a főhadnagy 1848-ban Kossuth Lajos hívó szavára a Prága melletti Lukából (Lukov) hazavezette a nádorhuszárok egy részét, hogy küzdjenek a magyar szabadságért. Virágh Gedeont ezért a szabadságharc elbukása után Aradon halálra ítélték, majd büntetését várfogságra enyhítették. Az utolsó foglyokkal szabadult, Budapesten hunyt el, és szülőhelyén, Kunszentmiklóson nyugszik. Hazaszeretete és azzal párosult áldozatvállalása példaként szolgálhat az utókornak - jelentette ki a nádorhuszárok hagyományainak őrzője.
A csapat tagja Horváth Györgyön kívül Szépe Ferenc kiskun kapitány és további négy lovas. A túrához a lovakat kamionnal elszállítják Lukovba, és onnan lovagolnak vissza a Virágh Gedeon naplóbejegyzései alapján megtervezett útvonalon a végállomásra, a szlovákiai Szakolcára, ahol emlékünnepséget tartanak. A túra szeptember 7-én Kunszentmiklóson a Virágh Gedeon életét és katonai pályafutását felidéző programmal zárul Kunszentmiklóson.

  • Forrás: MTI
  • 2013. augusztus 25.
Vissza