Újfajta lovas kezdeményezés a Partiumban

2015.01.29 22:13

Lovarda nyílt a partiumi Érköbölkúton. A térségben újdonságnak számító lovasiskola képzett szakoktatóval, két iskolalóval és egy pónival kezdte meg működését. Az ötletgazda Rákóczi Gergő romániai válogatott, kettes fogathajtó Balkán-bajnok, aki a kis partiumi településen él.

A romániai Bihar megyében fekvő községben élő fogathajtó elmondta, Magyarországon tanult, mert otthon nem volt rá lehetősége. A célja most az, hogy a lovak, illetve a lósport iránt érdeklődő helyi tehetséges fiatalok Erdélyben, illetve a Partiumban is legyen módjuk képezniük magukat. Hozzátette: édesapjával már régóta beszéltek arról, hogy jó lenne lovasiskolát indítani, amire most nyitva áll a lehetőség, hiszen vannak olyan lovak, amelyek erre alkalmasak.

Újfajta lovarda nyílt a Partiumban - Hajnal-táj


Rákóczi Lajos, a Tulipán Lovassportklub elnöke elmondta, három fő tevékenységi területet alakítottak ki. A bér-, illetve díjlovaglást olyan embereknek kínálják, akik szeretik a lovakat, természetközeli kikapcsolódásra vágynak, valamint előre szeretnének lépni ebben a hobbiban. A másik célcsoportba a diákok tartoznak, a következő évtől alternatív szakiskolai képzést indítanak, ez idő alatt a gyerekek heti két napot az iskolapadban töltenek, a fennmaradó időben pedig magánvállalkozóknál vagy mestereknél képzik magukat. A szakmaszerzési lehetőség mellett a lovagoltatás alternatív testnevelésóraként is szolgálhatna. Tíz kilométeres körzetben ugyanis négy szóba jöhető iskola is van, kétezer diákkal, az érdeklődés pedig nagy. Hozzátette: a harmadik, távolabbi cél sérült gyerekek gyógyítása lovas terápiával.

Kozma Sándor, a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum igazgatóhelyettese azt mondta, a lovas szolgáltatást kimondottan a testnevelésórák keretében nem igazán tudnák hasznosítani. Ehhez a testnevelésórák rövidek, és csak heti egy van belőlük, az is a nyolcadik osztálytól. Inkább az Iskola másként elnevezésű héthez kapcsolódva tudnak elképzelni hosszabb lovas programot a diákoknak, esetleg délutáni sportköri foglalkozásként tudnák a gyerekek életébe illeszteni.

  • Forrás: Hajnal-táj/Kossuth Rádió
Vissza