Újra lóra magyar!

2014.03.04 18:53

Lóra, magyar!Úgy tartja a mondás, hogy a magyar lovas nemzet - ennek ellenére a mai gyerekek országszerte csak a legritkább esetben találkoznak lovakkal. Nem úgy, mint Kisbéren, ahol bátran kijelenthetjük: él és virul a lovas kultúra.

A Magyar Királyi Lovardában a ménes vezetője, Szakály István volt segítségünkre a történelmi lovasmúlt és az aktív jelen megismerésében.

- A lovarda 160 éves múltra tekint vissza - egy császári rendelet alapján ménest alapítottak Kisbéren. Katonalovakat és angol telivéreket tenyésztettek - ám egy idő után felszámolták mindezt. Mi nyolc hónapja kaptunk megbízást, hogy újra lovas életet leheljünk ezekbe az épületekbe." - mindezt nem is akárhogy teljesítették, hiszen a kisbéri fedeles lovarda télen-nyáron várja a lovagolni vágyókat (korosztálytól függetlenül), a homok minősége pedig a legnagyobb értékű ugrólovaknak is kényelmes edzési körülményeket teremt.

- Óriási az igény - gyerekektől a felnőttekig mindenki szeretne jönni lovagolni. Az iskolarendszerű oktatásban már az első perctől részt veszünk, gimnáziumban is és a győri egyetemen is tanítunk-oktatunk, és ha minden jól megy és a Nemzeti Kincsem Lovasprogram megvalósul, akkor szeptembertől az általános iskolások is jöhetnek hozzánk lovagolni - számolt be az eredményekről Szakály István, aki természetesen minden lovassport iránt érdeklődőt szeretettel vár Kisbéren. 

  • Forrás: tabutv.hu
Vissza