Uniós lóadatbázis jön 2016-tól

2015.01.26 22:32

Az Európai Unió szigorít a lóútlevél-szabályozáson, a cél a lovak biztonságosabb nyilvántartását és azonosítását lehetővé tévő európai rendszer kialakítása.

  •  
  • Az új szabályozás legfontosabb elemei

Tekintettel arra, hogy Európában közel 7 millió ló, szamár és öszvér él, az átdolgozott rendelkezések értelmében a csikók számára első születésnapjukat megelőzően egy egységes, egyedi azonosító számmal ellátott útlevelet kell majd kiállítani. Ez az útlevél állategészségügyi bizonyítványként is szolgál, és az adott lovat egész élete során végigkíséri.
Minden 2009. július 1. után született lovat mikrochippel kell megjelölni. Az útlevél-hamisítás kockázatának csökkentését célzó műszaki biztonsági megoldások is bevezetésre kerültek. Egy az összes tagállamban kötelezően működő központosított adatbázis fogja segíteni a hatóságokat abban, hogy hatékonyabban tudják ellenőrizni a lóútlevelek kiállítását.
Az új rendelet emellett a lótartók számára jelentősen le fogja egyszerűsíteni az azonosító adatok frissítését mind a lóútlevélben, mind pedig az útleveleket kibocsátó szervezetek adatbázisában.

  • A következő lépések

Az új rendelet 2016. január 1-jén lép érvénybe. A rendelkezés szerint azonban azon a tagállamok, amelyek jelenleg még nem rendelkeznek központi lóadatbázissal, 2016. július 1-ig kötelesek ezt létrehozni.

  • Az Európai Bizottság sajtóközleménye

Az Európai Unió tagállamainak szakértői 2014. szeptember 12-én elfogadták az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatot a lovak azonosítására vonatkozó szabályok átdolgozásáról. Ez az átdolgozott rendelet egy, a lovak Európai Unióban történő nyilvántartására és azonosítására szolgáló megbízhatóbb és biztonságosabb európai rendszer kialakítását teszi lehetővé.
Az átdolgozott jogszabály egyik alapvető célja, hogy megakadályozza az olyan lovak emberi fogyasztási célú, gondatlanságból vagy csalárd szándékból történő levágását, melyeket az élelmiszerláncból ki kell zárni.


Tonio Borg, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosa kijelentette: „Az ígéreteknek megfelelően ez a változás egy további következménye a tavalyi lóhúsbotránynak: a tagállamok által elfogadott új szabályok megerősítik a meglévő lóútlevél-rendszert. Meggyőződésem szerint a szorosabb együttműködés meg fogja erősíteni azokat a biztosítékokat, melyek megakadályozzák, hogy fogyasztásra alkalmatlan (nem élelmiszerminőségű) lóhús kerüljön a tányérunkra.”

  • Forrás: MSD Animal Health
Vissza