Vadlovaktól retteg több somogyi falu

2014.04.11 23:20

Twitter

A helyiek szerint tíz éve garázdálkodik Jákó és Kutas környékén egy csapat vadló, mégsem tesz senki semmit - számolt be a sonline.hu.

 

Éjszakánként vadlovak jelennek meg Jákó és Kutas környékén, szétdúlják a helyiek veteményesét, és károkat okoznak a földeken - írta a sonline.hu.

Az egyik helyi lakos a lap beszámolója szerint minden nap friss patanyomokat talált a kertjében, ezért körbe kellett kerítenie.

Egy másik helyi lakos arról beszélt, hogy a lovak, amelyek már tíz éve ott garázdálkodnak, kitaposták a krumpliját, egyik nap pedig körbeállták.

Egyik éjjel majdnem beléjük rohant a főúton egy személyautó, de a rendőrök végül mégsem találták meg őket. Eddig közel harmincan jelentettek be panaszt a hatóságnál, Jákó polgármestere mégsem tudja, mi a megoldás. Ahogy fogalmazott: "Tíz év alatt minden fórumot végigjártam, fordultunk körjegyzőhöz, rendőrséghez, ügyészséghez, mégsem segített senki."

  • Forrás: hvg.hu
  • 2014. április 09.

Megtalálták és le is fotózták a somogyi szellemménest

Twitter

Megtalálta és le is fotózta a sonline.hu Somogy megyei híroldal azokat a vadon élő lovakat, amelyek éjszakánként Jákó és Kutas környékét róják és szétdúlják a helyiek veteményesét, károkat okoznak a földeken.

Eljutott a jákói vadon élő ménes napközbeni pihenőhelyére és le is fotózta az állatokat a sonline.hu, amelynek egy jákói származású vadász segített felkutatni a helyieket riogató ménest. A portál beszámolója szerint az állatokat csak terepjáróval lehet megközelíteni, egy hosszú út után.

 

 

 

 

Innen könnyű meglógni...

 

 

 

A lovak nyugodtak, jól tápláltak, és egy helyenként széteső kerítés mellett legelnek. "Nem tagadom, hogy időnként megszöknek a lovaim" – mondta a tulajdonos, a kisbajomi Farkas László. "Ez azért van, mert a kerítésemet leszaggatják a vadak, főként a szarvasok. Bemennek a területemre, megijednek tőlük a lovak, és elmenekülnek, szanaszét szaladnak a határban. A villanypásztoromat meg ellopták, most fogom visszaszerelni, éppen azon dolgozom" – tette hozzá.

A férfi azt állítja, jól tartja a lovait, igaz, a düledező, istállónak kevéssé nevezhető faépítmény mellett szárazon állnak az itató vályuk, egy csepp víz sincs bennük. Erre nincs is szükség, hiszen ha szomjasak, a lovak lemennek inni a Rinyára.

"Én is szeretném, ha béke lenne, és nem háborgatnák a lovaim a gazdákat. Mondják, nem lesz ebből nekem valami bajom? Rá vagyok szorulva az állattartásra, én is inkább tartanék fejősteheneket, mint régen, de nem éri meg. Legszívesebben eladnám a lovakat, azokért a csikókért csak százezer forintot kérnék. Csak azt a kettőt tartanám meg, a fehéret meg a sárgát, azok a kedvenceim" – közölte a férfi.

Korábban kapott szárnyra a hír, hogy a szellemlovak éjszakánként Jákó és Kutas környékét róják. A helyiek szerint kitapossák a veteményest, tönkreteszik a gyümölcsfákat, eszik a lucernát, napraforgót, kukoricát. A gazdák mellett a vadászok is haragszanak a lovakra, mert az általuk okozott veszteséget egyesek vadkárként próbálják beállítani.

  • Forrás: hvg.hu
  • Fotók: sonline.hu
  • 2014. 04. 11.

A témáról bővebben olvashat Tallózás a médiában oldalunkon belül itt >>>

A sortline.hu képei: Somogyi szellemménes

/album/a-sortline-hu-kepei-somogyi-szellemmenes/a222427-szellem3-jpg/ /album/a-sortline-hu-kepei-somogyi-szellemmenes/a222425-szellemnagy-jpg/ /album/a-sortline-hu-kepei-somogyi-szellemmenes/a222426-szellem2-jpg/

Vissza