A ló alázatra tanít

2014.01.02 17:34

A ló alázatra tanít és tiszteletre nevel – vallja Farkas Márta tanárnő, a félegyházi a lovas tábor főszervezője >>>

Vissza

A ló az élettel szembeni alázatra tanít és tiszteletre nevel – vallja Farkas Márta tanárnő, annak a lovas tábornak a főszervezője, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg 2013 nyarán a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságában.

- A lovas tábor kitűnő kikapcsolódás a városi gyerekeknek. Legtöbbjüknek ugyanis csak itt nyílik lehetőségük arra, hogy közel kerüljenek az állatokhoz, a természethez. A szabadban, friss levegőn, játékos programokon keresztül sajátítják el a lovakkal való bánásmódot. A ló ápolásán túl tanulnak lovas etikát és lovas kultúrát is – mondta el a Farkas Márta, tanárnő.
A ló táplálkozásával kapcsolatban lótortakészítő versenyt rendeztek, melynek során megismerhették a gyerekek a lovak takarmányát, azok összetételét, az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. A legfinomabb torta kiválasztását persze a lovakra bízták – fűzte hozzá a főszervező. Az állatok ápolását pedig ló szépségverseny keretében tanulhatták meg a táborozók. Minden csapat feldíszíthette kedvenc lovát. Miután megtisztították a szőrét, sörényéből varázsoltak különleges „frizurákat”. A ló anatómiát is játékosan ismerhették meg a gyerekek, akik sóliszt gyurmából készítették el a pacik csontvázát.
A táborba hat éves kortól vehettek részt a gyerekek, érdemes ugyanis mielőbb elkezdeni a lóval való barátkozást, a közös munkát. Természetesen a lovaglás volt a legnépszerűbb program. A táborozók között voltak visszajáró, tapasztalt lovasok is, akik ösztönzik a kisebbeket. Így láthatják honnan, hová fejlődhetnek. Idén első alkalommal fogathajtást is tanulhattak a gyerekek.
– Bízom benne, hogy a tábor végére minden gyerek elsajátítja azt az élettel szembeni alázatot, amire csak a ló taníthatja meg az embert. A közös munka közben megtanulják a gyerekek tisztelni a lovat, ezáltal pedig egymást, és az életet is. Így kerek a történet – foglalta össze a lovas tábor lényegét Farkas Márta.
Vajda Piroska
Petőfi Népe
2013. augusztus 13