A lovasturizmus óriási lehetőségei

2014.11.01 14:54

A lovas turizmus lehetőségeinek felmérésére, több hetes túrára indult egy csapatnyi portyázó. Heteken át portyázott a magyar lovas csapat, hogy feltérképezze a hazai lovas túraútvonalakat >>>

Vissza
Heteken át portyázott a magyar lovas csapat, hogy feltérképezze a hazai lovas túraútvonalakat. Ha ugyanis Magyarországot, később pedig a Kárpát-medencét is sikerülne lovas turisztikai régióvá tenni – jó lovakkal, lovas vezetőkkel, szép tájakkal, nagyszerű szállásokkal és programokkal – Európában egyedülálló lehetne a kínálata. A hazai lovas túrautakat járó csapat tapasztalatait Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke és Kozma Eszter, a Mecsekerdő Zrt. osztályvezetője foglalta össze a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

  • A riport az alábbi linkre kattintva hallgatható meg:
https://httphu.tdf-cdn.com/4638/_demand/0079f501_6520495.mp3

Lóska János a műsorban elmondta: a legnagyobb problémát a lovak elhelyezése, az istállók hiánya jelenti. A meglévő helyek sem mindig esnek a jó útvonalakra, ezért a fejlesztési javaslataik között szerepel, hogy ezeket olyan pontokra tegyék, ahol a lovakat és a vendégeket egyaránt ki tudják szolgálni.

Lóska János beszélt arról is, hogy milyen a jó lovastúra útvonal. Elsőként említette a jó talajt és a szép környezetet, de fontosnak nevezete azt is, hogy az útvonal kerülje el a városi infrastruktúrát, viszont haladjon a falvak közelében. A lovastúra egyfajta idill az embereknek, hiszen lóháton közlekedve száz éveket léphetnek vissza az időben, s ez kikapcsolódást jelent a számukra.

Szövetség elnöke elmondta azt is, hogy hosszabb túrákra az elmúlt években szinte kizárólag külföldiek jelentkeztek, itthon nem igen volt rá fizetőképes kereslet, pedig a lovas turizmus nem drágább, mint például a síelés. Lóska János abban reménykedik, ha Magyarországon beindul az iskolai lovasoktatás, néhány év múlva javulni fog a külföldi-belföldi turistaarány.

Hozzátette: a lovas útvonalak Magyarországon spontán módon kezdtek kialakulni, de a végső cél, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram szerint is az, hogy a Kárpát-medence lovas-régió legyen.

Kozma Eszter, a Mecsekerdő Zrt. osztályvezetője elmondta: kormányzati cél, hogy a vadászházakat a turisták számára is megnyissák. Az állami erdőgazdaságok létrehoztak egy erdeiszallas.hu címen elérhető turisztikai portált, amelyre az összes erdészház, kulcsosház, apartmanház, vendégház felkerült, s ezek között az egyszerűbb, olcsóbb szállástól a négycsillagos színvonalig mindenki találhat az igényeinek megfelelőt.
  • Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió