A magyar kocsizás

2013.12.21 16:04

Pettkó-Szandtner Tibor: A magyar kocsizás című nagyhírű munkája a honi lovas szakirodalom talán legértékesebb darabja. Ez a gyöngyszem először 1931-ben jelent meg. Népszerűségének titka, hogy a benne foglalt átfogó és mindmáig korszerű ismeretanyag más forrásból nem pótolható, ezáltal a kötet méltán nevezhető alapműnek.

A magyar kocsizás sok évszázados történelme alatt halmozódott fel az a hagyomány, melynek egyik eredménye fogathajtóink világraszóló sikere. Pettkó-Szandtner könyvéből nem hiányzik a hintók és az előkelő fogatok alapos és szakszerű bemutatása, ám igazi értékét mégis az adja, hogy a magyar jellegzetességeket főként a népi hajtásmódban, a paraszti hagyományban fedezte fel, s erre építve foglalta össze. Nemcsak a hajtással kapcsolatos technikai és történeti ismereteket fogalmazza meg, hanem a kocsizással kapcsolatos tudnivalók átfogó rendszeréről is képet ad: a kocsik típusairól, alkatrészeiről, a lószerszámokról, a fogatok ösz- szeállításáról. A kötet színvonalát emeli a rendkívül gazdag illusztrációs képanyag, magyarázó ábrák (Garay Ákosa munkái) és fotók százai mellett duplán kihajtható ábraoldalak és színes táblák teszik tartalmasabbá.

A hasonmás kötet keménytáblás kivitelben, selyemfóliával ellátva, elegáns formában, a gazdag tartalomhoz méltó külalakkal látott napvilágot. Az igényes kivitelű könyv értékét növeli, hogy egyenként sorszámozva jelent meg.

ISBN 963 04 6113 7. Reprint (1931). Méret: 170x240 mm. Terjedelem: 308 oldal. Kivitel: kemény tábla, fóliázva. Illusztráció: 233 ábra és 17 színes tábla.

Ára: 6900 Ft. (2020. áprilisban honlapunkon megrendelve csak 5900 Ft)

Vissza