Az izlandi ló különleges mozgása + VIDEÓ!

2017.10.26 15:52

Úgy mutatja meg ez a videó az izlandi ló ötfajta jármódját, ahogyan még sohasem láthattuk. Az erős, szívós és intelligens Izlandi póni tényleg egyedülálló lófajta >>>

Vissza

Kevés fajta dicsekedhet olyan fokú fajtatisztasággal, mint az izlandi, melynek tenyésztésébe csaknem 1000 éven át nem vittek be más fajtát. Ezeket a pónikat tartják a későbbi Shetland-, Highland- és Connemara-pónik elődjeinek is.

A zord időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodtak a kis termetű, erős és kitartó lovak. Bohókás kinézetük, élénk és kiváncsi tekintetük is hozzájáruzlt nagy rajongó táborukhoz.

Az izlandi ló barátságos, tanulékony és könnyen kezelhető, emellett lelkes és magabiztos. Kisgyermekek alatt, vagy terápiás oktatásban is kiváló társ, emellett jól ugrik. Mivel Izlandon nincsenek ragadozók, az izlandi pónik nem mondhatók félősnek. Figyelmesek, felbecsülik a veszélyt és csak ezután cselekszenek.

Ez a videó olyan részéletességel mutatja be az izlani ló mozgását, jármódjait, ahogyan még sohasem láthattuk.

A három alapjármódon - lépés, ügetés és vágta - kívül még a tölttel (négyütemű gyorslépés), és passz-szal (poroszkálás) is rendelkeznek.  A tölt és a poroszkálás nagyobb biztonságot ad az egyenetlen terepen.
A tölt lépéssorrendje ugyanaz, mint a lépésé, tiszta négyütemű jármód. Mivel hiányzik a lebegőfázis, a lovast nem rázza, hanem kellemesen ringatja. Ez a rendkívül kényelmes jármód tette az izlandi pónit annyira népszerűvé hazáján kívül is. Pónitól függően a tölt sebessége a lépéstől a vágtáig (versenytölt) fokozódhat. Van olyan egyed, amelyik 48 km/óra sebességet is el tud érni töltben.

Az izlandó lóról részletesebb ismertető lovas lexikonunkban olvasható >>>