Elhunyt Kőnig Róbert a lótenyésztő grafikus

2014.02.12 15:15

63 éves korában, 2014. jan. 27-én meghalt a magyar sokszorosító grafika kiváló mestere, a monumentális festészet magányos megújítója, a Képzőművészeti Egyetem tanára, a magyarországi németség kulturális örökségének kiemelkedő ápolója, a magyar lótenyésztés elkötelezett híve, König Róbert DLA festő- és grafikusművész.

Tehetségét, műveltségét, érdeklődését tartózkodó férfi szeméremmel viselte. Európai tájékozottsága, nyelvtudása, zenei talentuma nem volt mindenki előtt ismert. Született mester volt, aki tanítványainak a művészet elmélete és gyakorlata mellett a mesterség morálját is vonzóvá tudta tenni. A lovas életmód, a lótenyésztés felelőssége, az emberiség lovakhoz való vonzódása életének mindennapi, természetes része volt.

Méltatói ezt írták róla:

  • "Nagy képességű illusztrátor, kitűnő pedagógus, a Képzőművészeti Főiskola tanára, művelt, több nyelvet beszélő, hiteles és hittel élő ember. Lovas és lótenyésztő, a magyar lovas hagyományok továbbvivője."

Ihletett és minden esetben a tanulmány fölé emelkedő klasszikus rajztudása, bármikor mozgósítható grafikai élményként munkált benne. 1975-től tanított a Képzőművészeti Főiskolán, ahol korábban Raszler Károly és Rozanits Tibor a mestere. A magyar képzőművészetet a hagyományok felől megújító, a mesterséget a középkor óta a maga folyamatosságában művelő művészete maga volt a hiteles pedagógia. Falfestményei, a Törökszentmiklós közeli Szenttamás Almássy kastélyában és Németbolyban a malom épületében, a budapesti Papageno páholyban az emberiség történelmének, kultúrtörténetétnek mitologikus megjelenítését visszafogott színvilággal, de e korban szinte egyedülálló és hiteles képi gazdagsággal tárta elénk.

A kiváló lovas képőzőművészrtől bővebben itt olvashat képekkel illusztrált írást >>>

Alakjáról online évkönyvünk a lovas lexikonban is megemlékezik >>> Kőnig Róbert

Vissza