Eredeti lovas csoporttréning Szombathelyről

2015.01.19 22:26

Aki látta a Suttogó című filmet, sose felejti, milyen is lehet a ló és ember közötti néma, őszinte kommunikáció. Mert a ló érzelmi tükör, nem hazudik, az „itt és most”-ra reagál >

Vissza

Meglehetősen eredeti és izgalmas csoporttréninget fejlesztettek ki a szombathelyi Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. szakemberei. Elsősorban vezetőknek és munkahelyi közösségeknek szólnak ezek az ideálisan kétnaposra tervezett prémium képzések, de bevállalós baráti társaságok is hasznosan tölthetnek el egy tartalmas hétvégét. A legfőbb érdekesség pedig az, hogy a trénert egy csodálatos élőlény támogatja, amely évezredek óta az ember segítőtársa: a ló. Akinél keresve is nehezen találnánk jobb, őszintébb „tanítómestert”, olyat, aki tisztább tükröt elénk tarthat viselkedésünkkel, metakommunikációnkkal, reakcióinkkal, együttműködési készségünkkel kapcsolatban.

Ahogy Katona Izabella, a lóval megtámogatott munkahelyi képzések egyik kidolgozója mesélte, jó ideje terveztek már ilyen jellegű tréningeket, mígnem másfél évvel ezelőtt megtalálták hozzá az ideális lovas mediátort. Akinek a háta mögött 30 évnyi nemzetközi pályaépítői, lovas edzői, bírói tapasztalat áll, és aki kellő empátiával és pszichológiai képességekkel bír. Összegyúrták közösen „20-30 év tréneri és 30 évnyi lovas tapasztalatot; az elméleti tudást; a fejlődés iránti igényt és az alkotási vágyat”, és megszületett ez a speciális képzési forma. Amit először munkatársi körben tesztelték le, és az élmény tényleg sokkszerű volt.

Egy öthektáros lovas paradicsomba várják a nyitott, tanulni vágyókat

Már a tréningek helyszíne sem mindennapi, ugyanis Zalaegerszegtől 5 km-re Bagodon, egy öthektáros lovas paradicsomba várják a nyitott, tanulni vágyó csoportokat. Ami a tréningek szempontjából kiemelt fontosságú, hogy fedeles lovardát is kialakítottak, így nem kell az időjáráshoz igazítani a tréningek időpontjait. Emellett biztosított a szállás- valamint étkezési lehetőség, a fedett részben a konferenciaterem, ami mind-mind az ideális tréning-körülményeket szolgálja.

A lóval való együttműködés és a lovaglás önmagában is remek időtöltés, rekreációnak sem utolsó, azonban ez az állati segítővel megtámogatott képzés ennél sokkal többet ígér. A lovas tréning egyik különlegessége, hogy ez nem egy szerepjáték, és nem lehet „rákészülni”. Valami megtörténik akkor és ott. Bármilyen viselkedésre, gesztusra a ló részéről történik interakció, azonnali a visszajelzés.

Másrészt a ló sok játékteret is enged. Nem biztos, hogy csak az egyértelműen domináns viselkedés lehet eredményes. Több stílus is hatékony. A különböző lovas gyakorlatok által a résztvevők jobban megérthetik és átláthatják a csapatokra jellemző folyamatokat, feltárhatják a problémákat, megoldást kereshetnek rá. A siker érdekében gyakran alapvetően meg kell változtatni az eredeti elképzelést, vagy akár viselkedést is.

És, hogy ez a gyakorlatban mit is jelenthet? Az az egyszerűnek tűnő feladat például, hogy a csapattagoknak egy adott pályán vezetniük kell a lovat, sokat elárulhat az irányító személyiségéről. Jó példa erre egy eset, amikor a túlzott dominancia nemhogy együttműködést, de kifejezett ellenállást váltott ki a lóból. Ez volt a ló válasza a görcsösen, mindent a kezében tartani akaró vezető agresszív viselkedésére. Az eset után a tréning részvevői természetesen a vezetővel együtt elemezték ki a helyzetet, de ez a tapasztalás önmagában is hatalmas felismeréshez vezetett.

A ló nem lódít, teljesen ösztönösen reagál

A ló ugyanis, ezt tudni kell, olyan társ egy gyakorlatsorban, aki teljesen ösztönösen reagál minden emberi mozdulatra. Nincs tudatos, szocializált visszajelzése, és nincs az adott csoporton belül betöltött helye és szerepe sem. Egy vezető a számára olyan, mint bárki más a csoportból. A lóval való találkozás épp ezért lehet olyan sokkszerű, és indíthat el katartikus felfedezéseket, lehet bizonyos esetekben célratörőbb és hasznosabb, mint egy pszichotréning vagy egy coaching, és lehet őszintébb a kapott tükörkép.

Az ideális lovas tréning két napos, mert akkor jut idő már arra is, hogy este együtt feldolgozhassa a csoport az aznapi élményeket, és hogy olyannyira ráhangolódjunk a lóra, hogy másnap aki úgy érzi futószáron , a ló hátán ülve is megtapasztalhassa, hogy milyen érzés fentről kontrollálni egy 500 kilós csodás állatot. A tréninget természetesen egy napba is be lehet sűríteni, de akkor fontos lépcsőfokokat muszáj kihagyni. Egyébként a csoportban mindenki ugyanazt a lovat használja, és a feladatteljesítést videóra is rögzítik amennyiben erre igény van, hogy később a tréning vezetőivel vissza tudják nézni, át tudják beszélni a tapasztalatokat.

Ezek a lovas tréningek nem csak a lovardában zajlanak, hanem külön teremben elméleti képzéssel is kiegészülnek. Ezért tehát nem „csupán” együtt szórakozást, hanem tanulást, tudásátadást is jelentenek. A lóval végzett feladatok egyrészt mélyítik, rögzítik a kapott elméleti tudást, másrészt sokkszerű önismeretet, ön-rácsodálkozást és személyiségfejlesztést is adnak. Azok a stratégiai területek pedig, ahol elsődlegesen ajánlani lehet ezt a ló mediálta tréninget: a csapatkohézió, a proaktivitás, az együttműködés-fejlesztés, a konfliktuskezelés, a kommunikáció, a személyiségfejlesztés, a vezetőfejlesztés és a rekreáció.

Emellett a tréning fejlesztői már továbbgondolták a lehetőségeket és kifejlesztették miként lehet ezt a ló mediálta képzést hasznosítani például csapatsportban, egy-egy professzionális klub játékosainak tréningezésében.

És, hogy milyen érvek szólnak emellett a merőben újfajta, lovas tréningek mellett? Tíz pontban összegyűjtöttük:

1. Egyedi, különleges, hatékony, izgalmas és érdekes tanulási és fejlődési lehetőséget kínál.
2. Rendkívüli, sokkszerű élményeket és felismeréseket okoz.
3. Komplex képzés: hiszen a tudásátadás nemcsak egy tárgyalóban, hanem kint a terepen, friss levegőn is zajlik.
4. Egy olyan speciális tréning, ahol az elméletet egyből gyakorlattal is megerősítjük. A tudás könnyebben rögzül azonnali tapasztalás által
5. A lóval mediált tréning nem szerepjáték, nem lehet „rákészülni”, a ló ösztönből dolgozik.
6. Növekvő önbizalom, függetlenség, önkifejezés, életöröm, motiváció és emocionális fejlődés.
7. Kapcsolatteremtő és fenntartó képesség javítása, a kommunikációs és interakciós képességek javulása is várható.
8. A ló csak asszisztens, tapasztalt trénerek is irányítják a képzést.
9. Remek rekreáció.
10. Maradandó, katartikus élményt ad.

  • Forrás: nyugat.hu
Lovas verseny Vépen
  •  
  •