Filmsztár lovak és idomításuk

2015.03.24 22:12

Mindenkit érdekel, mi történhet a színfalak mögött, milyen módszerekkel képeznek filmsztárrá lovakat. Megfelelő kiképzéssel lovaink szinte mindenre rávehetők >>>

Vissza

Minden lóbarátot érdekel, hogy mi történhet a színfalak mögött, milyen módszerekkel képezik mozisztárrá a lovakat. Megfelelő kiképzéssel ugyanis négylábú barátunkat szinte bármire rá lehet venni. A Budweiser legutóbbi kisfilmje a tökéletes példa erre.

Ahhoz, hogy hatásos legyen a kiképzés, meg kell tanulni eltérni a megszokott dolgoktól – vallja Kate és Robin Wiltshire, akik a Budweiser Clydesdale lovainak kiképzéséért felelnek.

A forgatásokon dolgozó lovaknak be kell tudniuk mutatni a betanult feladatokat, bármi történjék is. Wiltshire-ék alapelve ezért az, hogy minél magabiztosabbá válik a ló, annál több zavaró hatásnak teszik ki, hogy ezekhez folyamatosan szokhasson hozzá. A kiképzés során például ponyvákkal helyettesítik a forgatások során használt zöld vásznat, és van hogy barátaikat is elhívják csak azért, hogy a lovak megszokhassák a forgatások nyüzsgését.

Bobby Lovgren lókiképző munkáján olyan filmek sikere múlt, mint a Hadak útján, a Zorro, vagy A magányos lovas. Az ő filozófiája, hogy meg kell könnyíteni a ló számára azt, ami helyes, és megnehezíteni ami helytelen. Nem kell túl sokat tanítani, a lényeg inkább az, hogy néhány dolgot biztosan tudjon a ló. Tapasztalatai szerint általában nem is a feladat teljesítése a legnehezebb, hanem, hogy sokszor újra és újra el kell végezni azt. Egyszer szinte bármit megcsinál a ló, a sokadik ismétlés után viszont már lehet, hogy megmakacsolja magát.

Bobby Lovgren-nek jónéhány lova van, és van néhány olyan alapvető trükk, amit mindegyiküknek megtanít. Egyik lova, Finder egy a versenypályát is megjárt telivér, akit olyan filmekben is láthattál, mint a Hadak útján, vagy a Seabiscuit.

A Hadak útjánban rajta kívül még 11 ló játszotta Joey-t, a film négylábú főszereplőjét. Mivel ugyanis a történet egy ló életútját öleli fel, így Bobby csikókkal is dolgozott néhány hétig a forgatás során.

  • Biró Dániel, Lovasok.hu
  • Forrás: horsechannel.com