Hazatértek a palotai huszárok

2015.01.20 15:54

A hagyományőrzők Lengyelországba, az I. világháború magyar katonai sikerének helyszínére lovagoltak >>>

Vissza

 Az első világháború magyar és osztrák hősei előtt tisztelegtek azok a hagyományőrző huszárok, akik csaknem hétszáz kilométert tettek meg lóháton, hogy eljussanak az 1914 telén a lengyelországi Limanovában lezajlott csata helyszínére. A lovasok közül, a sportág szakértői szerint, többen is extrém teljesítményekkel büszkélkedhetnek. Az önkéntes katonákból álló csoport tagjait – ahogy korábban többször – Hende Csaba honvédelmi miniszter bocsátotta útjukra a várpalotai Thury-vár előtt. 

Hazaérkeztek Várpalotára a napokban azok a magyar hagyományőrző huszárok, akik hatszázhetven kilométert tettek meg lóháton, hogy eljussanak Lengyelországba, ahol december 14-én sokakkal együtt tisztelegtek az I. világháborúban lezajlott limanovai csata hősei előtt. A Limanovai portyának elkeresztelt túra november 28-án, az említett összecsapás kezdetének évfordulóján kezdődött, amikor – a korábbi több másik küldetéshez hasonlóan – a várpalotai Thury-vár előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter bocsátotta útjukra a huszárokat.

Csepin Péterék csaknem hétszáz kilométert tettek meg a nyeregben, amíg Limanovába értek (Fotó: MTI/Mészáros János)

A portyát a helybéli Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület szervezte, az útra vállalkozó lovasok ugyanakkor az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének tagjai.

A limanovai csata 1914 novemberében kezdődött, a három hétig tartó összecsapásban az osztrák–magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé verték vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz sereget. A sikert még inkább hangossá tette, hogy a Nyikolaj Nyikolajevics nagyherceg vezette orosz erők addig gőzhengerként tarolták le ellenfeleiket, fél év alatt a Monarchia nyolcszázezer katonája esett el, vagy vált harcképtelenné. A magyar csapatokat az említett Szurmay Sándor vezérezredes vezette. A Bakonyi Poroszkálók vezetője az egyesület alapítója, Csepin Péter, a Limanovai portyán vele együtt Ádám Barnabás, Blénesi Csaba, Bodor József, Erdei Bertalan, Fábos Bence, Gerencsér Zsolt, Körmendi Béla, Márky Vilmos, Rácz Péter és Varga Balázs vett részt.

Csepin Péter számos komoly lovas túra veteránja, két évvel ezelőtt ő volt az egyike azoknak a huszároknak, akiket az Északi portya nevű úton őrizetbe vettek Svédországban a hatóságok, mivel egy minden alapot nélkülöző feljelentés szerint sanyargatták állataikat. Rég feljegyzett rekordokat döntött meg, amikor Csepin és egyik társa Kazahsztánból, az Aranyember kurgánjaként tisztelt emlékműtől több mint nyolcezer kilométert megtéve tért haza Várpalotára lóháton, miközben csak a helyiek vendégszeretetére, segítségére számíthattak. A magyar huszárok tisztelete ma is töretlen szerte a világban, a kazahsztáni túrán egy ezred kozák hagyományőrző katona díszsorfala előtt lépték át az ukrán–román határt. Szintén egy ezred janicsár katona fogadta a várpalotai lovasokat, amikor néhány éve – több száz esztendős időrekordot megdöntve – az Isztambul melletti Jeniköjig, II. Rákóczi Ferenc eredeti sírjáig lovagoltak, hogy tisztelegjenek a fejedelem emléke előtt. Az említett Északi portyán Dániában II. Margit királynő is üdvözölte őket. A huszárok a következő nyáron ismét nyeregbe szállnak, útjuk Doberdóba, az I. világháború másik nagy csatájának helyszínére vezet majd.

  • Forrás: magyarhirlap.hu