Lesz lovaglás tesiórán?

2014.01.07 00:05

A szülőknek nem kerülne pénzébe, ha testnevelésórán lovagolnának is a gyerekek, de egyelőre nem tudni, mely lovardákkal kötnek megállapodást az iskolák >>>

Vissza

Lovagolni is lehet testnevelésórán

BARANYA - A szülőknek nem kerülne pénzébe, ha testnevelésórán lovagolnának is a gyerekek, de egyelőre nem tudni, mely lovardákkal kötnek megállapodást az iskolák.
A Kincsem Nemzeti Lovas Program egyik eleme, hogy az iskolai testnevelésórákon lovaglást is oktassanak. Az elképzelések szerint szeptembertől a mindennapos testnevelés keretei között, az általános iskola 3., 4. és 5. évfolyamán felmenő rendszerben lesz lovaglásóra az ország 180 általános iskolájában. Horváth László, a nemzeti lovas stratégia előkészítésével és végrehajtásával megbízott miniszteri biztos szerint mindez a szülőknek nem kerül pénzbe, hiszen a kormány a költségvetésből akarja finanszírozni a lovaglást. A lovaglást mint tantárgyat azokban az iskolákban vezetik be, amelyek jelentkeztek, és ahol a helyi lovasszolgáltató is regisztrálva van.

 

A baranyai Egerágon már korábban is működött hasonló program – minden bizonnyal  máshol is sok gyerek szívesen ismerkedne meg a lovakkal, a lovaglással

 

Azt, hogy Baranyában pontosan melyek ezek az intézmények, egyelőre nem tudni, hiszen a nemzeti lovaskultúra oktatásához elengedhetetlen az iskola közelében a lovas szolgáltató. Márpedig az általunk megkérdezett nagyobb lovardákat még nem keresték fel ez ügyben az iskolák. Együttműködni egyébként azokkal a szolgáltatókkal lehet, amelyek biztosítani tudják a megfelelő számú oktatót és legalább öt lovat. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél már éve óta lehetőség van (kedvezményes árú) lovaglásra – tudtuk meg Farkas Tamástól, az Egyesület elnökétől.

Ők a pécsi iskolákkal már korábban is szerveztek közös programokat az állatvédelem jegyében (például kutyás testnevelésórát), de ezzel az új lovasoktatással kapcsolatban még senki sem kereste meg őket. Hasonló a helyzet a megye második legnagyobb városában, Komlón is, ahol a Sikondához közeli lovas farmon érdeklődtünk. Bár hozzájuk is sok gyermek jár lovagolni, megkeresést ők sem kaptak az iskoláktól. Pedig mindkét szervezet örömmel vállalná az oktatást.

  • Az utánpótlás kinevelésében is segíthet

Azt egyelőre nem tudni, az iskolások hány testnevelésórát töltenek majd a lovardában, de a lovaglás mellett elsajátítanák a környezettudatos és egészséges életmód alapjait is. Amikor ugyanis épp nem a lovon ülnek, akkor tenyésztési, származási, etológiai, anatómiai, élettani, tartási, takarmányozási, gondozási és ápolási ismeretekről tanulnak majd. A gyerekeket a lovaglásórán egy iskolai tanár, valamint egy – csak és kizárólag lovasszakmai végzettségű – oktató felügyeli majd. Nem ritka egyébként, hogy a szokványos tantárgyak, sportágak mellett különleges képzéseken is részt vehetnek a diákok az iskolai oktatás keretén belül.

 Hollandiában például (a testnevelési órák keretében) választható tantárgy lett a darts – edzéselmélettel, gyakorló és versenyfeladatokkal, a tanulmányok befejezése után vizsgával. A (kocsmai szórakozásnak tartott) darts ugyanis növeli a koncentrációs és fizikai állóképességet, miközben kemény matematikai tudást (fejben számolást) is igényel. Amióta bevezették, a hollandok számos profi versenyzőt neveltek ki, akik ugyanolyan eséllyel indulnak a különböző bajnokságokon, mint az angol versenyzők, ahol ez a sportág már 300 éves hagyományokkal rendelkezik. 

Katus Eszter (Dunántúli Napló) - 2013. augusztus 2.