Lóháton járták be az országot a túrázók

2015.02.06 22:44

Heteken át járták az országot, hogy feltérképezzék a lóháton is bejárható útvonalakat >>>

Vissza
Egy magyar lovascsapat heteken át járta az országot, hogy feltérképezze a lóháton is bejárható hazai túraútvonalakat. Néhány napra a Travelo is csatlakozott hozzájuk. Az izomlázunk, a kidörzsölt hátsónk és annak ellenére, hogy többször bőrig áztunk, kisimulva és energiával feltöltődve értünk haza.
 

Szerkesztőségünkben mindenki sportos, szívesen túrázunk családosan a Mátrában, Ausztriában, Amerikában és terhesen a Magas-Tátrában is. A lovastúrázáshoz viszont nem elég a jó felszerelés és a kíváló erőnlét, lovaglásban is gyakorlottnak kell lenni hozzá. A túra során a lovasok napi öt-hét órát töltötenek nyeregben, ez még a hetente több alkalommal lóra ülők hátsóját is próbára teszi.

Mi ez az egész?

A program célja, hogy feltérképezze a hazai (és később a határon átnyúló területek) lovas túraútvonalait, és fejlessze a lovasturisztikai szolgáltatásokat. A bejárások során a lovasok GPS készülékkel jelölik ki az útvonalakat, így minden térségben kialakítják a digitális lovastúra-útvonal hálózatot. Az útvonalak és a kapcsolódó szolgáltatások magyar, angol és német nyelven is elérhetők lesznek a projekt weboldalán. További információ: https://lovasutak.hu

Kora reggel csatlakoztunk a csapathoz Bükkösd, és egy gyors bemutatkozást követően már indultunk is a lovakhoz és alig fél óra múlva már ki is lovagoltunk a szitáló esőbe. Az időjárás nem volt kegyes, az eső és a szél viharosra váltott, de szerencsénkre a túravezetőnk, Lóska János megszánt minket egy profi esőkabáttal. A napok óta tartó esőzés miatt a talaj sok helyen sáros, csúszós volt, ez a lovakat a szokásosnál is jobban igénybe vette. Ennek ellenére stabilan, alig-alig megcsúszva jutottunk át a hegyi utakon az aprócska Nagymátéra, melynek alig tíz lakosa van. Itt a lovakat finom abrakkal, a lovasokat pedig hidegűző konytalávalóval fogadták a Vadászházban.

Délutánra az eső is elállt, az egész csapat – beleértve a lovakat is – új erőre kapott. A délelőtti hosszú sétaszakaszok után több nagyobb vágtával is kényeztetett minket a vezetőnk. Szürkületre érkeztünk meg Szentmártonpusztára, ahol a lovakat szállásoltuk el. Mi pedig egy kályhával fűtött kisvonatra szálltunk, ami egészen a szállásunkra vitt Almamellékre, a Sasrét Vendégházba. A nemrég felújított szálláshely minden várakozásunkat felülmúlta: tiszta, igényesen berendezett és jól felszerelt szobák, kiváló konyha - különösen a vadételt szeretőknek ajánljuk.

Lovasok a rádióban

A hazai lovas túrautakat járó csapat tapasztalatait Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke és Kozma Eszter, a Mecsekerdő Zrt. osztályvezetője foglalta össze a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Riporter: Tóth Tamás Antal.

Lovas Túra - Kossuth Rádió

A második nap utunk Almáskeresztúrra, a Kaba Farmra vezetett. A tulajdonos házaspár, a guineai-magyar származású Lamine, és felesége, a svájci Simone Kaba 2004-ben döntöttek úgy, hogy mindent hátrahagyva új életet kezdenek. A farmon szezonális fűszerezésű kemény és lágy kecskesajtot készítenek, de árulnak házi kecsketejet és húskészítményeket is. A több, mint hatvanöt kecskét a környezõ dombokon legeltetik, magunk fejik és gondozzák. A sajtkóstoló után visszaértünk Bükkösdre, ahol a lovak boldogan vették birtokba a több hektáros legelőt és hemperegtek a zöld fűben.

A következő túrán arról faggattuk a szervezőket, hogy hogyan érdemes elkezdeni a lovas sportot, és mik a legfontosabb túlélési tippek egy, a fentihez hasonló lovastúrán. Kövessen minket Facebookon, nehogy lemaradjon róla!