Alakformáló lovaglással az egészségért

2015.10.30 18:06

A legkellemesebb fenék-, comb-, és csípőformáló gyakorlat nem csupán erősít és fittebbé tesz és tetőtől-talpig átmozgat, de még kiemelt stresszoldó hatással is bír >>>

Vissza

A lovaglás stresszoldó hatásai

Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy gyakran a szervezeted sóvárog a testi és lelki felfrissülésre egyaránt. A lélek és a test egészsége szoros kölcsönhatásban van egymással. Ezt bizonyítja az is, hogy testmozgás hatására agyunk hangulatjavító, valamint fájdalomcsillapításra is képes szerotoninokat szabadít fel. Mindezek mellett serkenti testünk oxigénben gazdag vérellátását, amely - többek közt - jótékony hatással van bőrünk szépségére és szerveink méreganyag kiválasztó funkcióira is.

Számos sportolási lehetőséggel találkozhatsz a nyüzsgő nagyvárosban, de a szmogos levegőtől távolabb egy egészen másfajta kikapcsolódás vár rád. Keress fel egy lovardát, és meg fogsz lepődni, hogy milyen felüdülés állatok közt tölteni a napodat!

Kutatások bizonyítják, hogy az állatok jelenlétének nyugtató, stresszoldó hatása van az emberekre. Ebben a békességben lehet részed lóháton, miközben aktívan fejleszted a testedet is.

A lovaglás alakformáló testedzés

Azt hiszed, a lovon csak ülni kell, miközben ő szaladgál körbe-körbe? Tévedsz!

Csak úgy jöhet létre egy harmonikus közös mozgás, ha a lovas szinte minden izomcsoportot felhasznál. Máskülönben képtelenség lenne megtartani az egyensúlyt, és hamar lepotyognál az állat hátáról. Ennek köszönhetően a lovassport az egyik legelőnyösebb alakformáló gyakorlatsor:

  • Gyorsan és látványosan formálja a nők számára legkényesebb csípő-, fenék- és combtájékot.
  • Az egyenletes, ritmikus mozgás növeli és magasan tartja a pulzust, ami a zsírégetés elengedhetetlen eszköze. 
  • Egyszerre erősíti, és nyújtja az izomzatot, ezzel megszüntetve a merevség okozta fájdalmakat. 
  • Segít a hátfájás és derékfájdalmak eltüntetésében, mert erősíti a hát- és hasizmokat. Ez különösen fontos, ha ülőmunkát végzel!
  • Javítja a finommotorikus készségeket, ezzel is lehetővé téve a kifinomultabb, pontosabb mozgást a mindennapi életben. 
  • Szórakoztatva, mégis célszerűen mozgatja át egész testedet!

A lovaglástól jobb főnök leszel?

A fizikai változásokon túl agyi működésünkben és észlelésünkben is fejlődést vált ki. A másik élőlénnyel való együtt mozgás tervezést, valamint a tér pontos észlelését igényli, és a tudatos mozgást. Növeli az éberséget, és képessé tesz a figyelem megosztására, amelynek a munkában vagy a magánéletben is nagy hasznát veheted.

Pozitívan hat érzelmi életedre is. Toleranciára, odafigyelésre tanít, miközben megalapozza a vezető jellemhez szükséges tulajdonságokat. Egyszerre kell képesnek lenned az irányításra és az együttműködésre egyaránt. A tanulással járó sikerélmények egymást követik majd, így magabiztossá is válhatsz, miközben a friss levegőn vagy.

És ha ez még nem lenne elég meggyőző erő, hogy két lábról, négy lábra pattanj, a lovardai környezet új kapcsolatokat, akár barátokat is tartogathat számodra!

Lovaglás gyerekeknek - egy életre szóló élmény!

Nem kell aggódnod akkor sem, ha kisgyermekes vagy. Töltsétek közösen a szabadidőtöket lovak közelében! Amellett, hogy értékes és tartalmas időt töltötök együtt, gyermeked immunrendszere is erősödni fog, ráadásul este garantáltan korán le akar majd feküdni, hiszen a lovaglás igazán fárasztó sport!
Mindezek mellett gyermekedet önállóságra, szabálytudatra nevelheted, miközben természetes módon sajátítja el a környezettudatos magatartásformát, valamint az állatok szeretetét. Rendszeres lovaglással megelőzheted a helytelen testtartást, hiszen, a gyerek fejlődő izmai képesek lesznek megtartani a gyorsan növekvő törzset és végtagokat.

Alakformáló gyakorlatok - ló nélkül

Nincs lovarda a környékeden? Vagy csak nincs időd és pénzed, hogy rendszeresen lovagolni járj? Sebaj, a lóháton tanultakat akár az irodában is gyakorolhatod, ló nélkül kipróbálhatod a fantasztikus alakformáló gyakorlatokat!

  • Használj a munkahelyeden fitnesslabdát a szék helyett! A labdán ülve folyamatosan egyensúlyban kell tartanod magad, amivel erősödnek a törzsizmok.
  • Ahol csak lehet, hanyagold a lift használatát: a lépcsőzés az egyik legrégebbi comberősítő gyakorlat! A lépcsőket szedheted kettesével is, ez már majdnem olyan, mint amikor a ló hátára lendülsz fel.
  • Helyezz egy közepes méretű labdát a combjaid közé, majd erre egyenletesen, huzamosabb ideig szoríts rá, mintha a lovat irányítanád!

Lovaglás a hidegben

Sokan azt hiszik, hogy a lovaglás nyári sport, hogy lovagolni csak napsütésben, virágillatban lehet. Sokan hitegetik magukat azzal, hogy ősszel már nem érdemes ebbe az új sportba belevágni, hiszen hamarosan itt a hideg...

Fontos tudni, hogy számtalan lovarda vár fedett pályával, ahol minden évszakban hódolhatsz a szenvedélyednek, sőt! Érdemes ősszel, sőt, akár télen is kipróbálni a tereplovaglást, jól felöltözve elhagyni a városi környezetet és kimenni a természetbe! Minden évszakban vár valami csodálatos.

Merj kimozdulni és rácsodálkozni azokra a dolgokra, amelyek mellett a hétköznapokban elrohansz! Vágj bele egy újabb, harmonikusabb életbe négylábú társakkal!

  • Forrás: egeszsegmagazin.com