Lovasélet Szépalmán, a Bakonyban

2014.01.03 00:39


Az egykori ménesbirtokot éppen azért helyezték éppen ide alapítói, mert ideális hely a lovak tartására. Ez Szépalmán a grófi örökség, amit megbecsülnek mostanság... >>>

Vissza

Szépalma – korabeli nevén Nagyförtés – története a középkorig nyúlik vissza, ám igazi virágzásnak akkor indult, amikor az Esterházyak kezére került, és jó 250 évvel ezelőtt lótenyésztéssel és -nemesítéssel kezdtek foglalkozni a birtokon. Számtalan fontos esemény helye volt a környék – itt mért kisebb csapást Napóleon seregeire Esterházy Imre, és itt tartott titkos megbeszéléseket Deák Ferenc a kiegyezésről –, ám bármi is történt, mindig a ló maradt a középpontban. Nem változott ez akkor sem, amikor a Pejacsevich család kezére került Szépalma, vezetésükkel is tovább virágzott a lovas birtok. Aztán szomorúbb idők jöttek: a szocializmusban a Bábolnai Állami Gazdaságé lett a ménes és a lovakat idővel a jobban fizető állatok, főleg csirkék váltották fel – miközben az egykor szépen rendben tartott birtok romlásnak indult. Míg aztán 1994-ben, erősen lepusztult állapotban egy svájci házaspár vette meg. A lovak szerelmeseiként nem találhattak volna ennél jobb helyet maguknak.

Szépalmapusztának csupán egyetlen épülete a Szépalma Hotel. Minden más a lovakról szól. Számos istálló mellett (nem egy, még a grófi időkből maradt meg fakocka burkolattal vagy a tágas angol boxokkal, döngölt agyag talajjal és a márványból készült itatókkal) egy fedett lovarda és egy kocsiszín is arról árulkodik, hogy élénk lovasélet folyik a birtokon. Jelenleg vagy félszáz állat él itt, részben bértartásban, részben saját tulajdonban. Mindenesetre ritka az olyan hely, ahol nagyjából egy hektár legelő jut mindegyikükre.

Mit kezdhetünk Szépalmán a lovakkal. A féltve őrzött ménes mellett, kifejezetten a vendégek számára tartanak huculokat. Ez a kis testű, nyugodt, mindent tűrő fajta ideális választás akár a kezdőknek is. Ide ugyanis nem csak rutinos lovasoknak érdemes ellátogatni. Gyorstalpalóval bárki kitanulhatja, hogyan üljön meg a nyeregben, hogy aztán túralovaglásra indulhasson a környéken.

Tényleg bárki. A hotel mellett ugyanis egy gyermektáborok szervezésére épített bungalósor alkot csöpp falut, középen a foglalkozásoknak helyet adó Zsiványtanyával. Persze a programok középpontjában nekik is a ló áll.

Forrás: travelo.hu

Képgaléria: Lovasélet Szépalmán, a Bakonyban

/album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/madartavlatbol-jpg/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/fedett-lovarda-is-jpg1/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/gyerekek-jpg/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/hoban-is-jpg1/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/kocsizas-jpg/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/a41b3e83-jpg/ /album/kepgaleria-lovaselet-szepalman-a-bakonyban/a9c572971-jpg/