Lovasiskola

2013.12.13 11:18

Dezseri Rudnyánszky Ferenc nyugalmazott huszárszázados 1928- ban megjelent kötete a kezdő lovasok kézikönyvének is tekinthető alapmű. A valamikori egyszerű gazdák és a leventék számára szerkesztett kötet mintha csak a mai kor hobbi lovasai és a lovaglás iránt érdeklődő kezdő fiatalok számára készült volna. Így aztán természetesen széles körű érdeklődésre tarthat számot a mű ismételt megjelentetése. Nem hiányozhat a lovasok könyvespolcáról, hasznos kézikönyv a lovastanyák és oktatóbázisok szakemberei és vendégei számára, elméleti és gyakorlati ismeretekkel segíti a lovasoktatást és a lovagoltatást, tankönyvként vagy segédletként használható a különböző iskolai és tanfolyami oktatásban, de értékes és érdekes olvasmány a pusztán csak lószerető, a lovaglás és a lovassport iránt érdeklődők számára is.
A 140 oldalas könyv nagy szakértelemmel, gondos alapossággal, közérthető nyelvezettel és rendkívül szemléletes illusztrációkkal tárja az olvasó elé a lovaglással kapcsolatos legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteket. Említést érdemelnek Garay Ákos remek grafikái, amelyek nagyban segítik a leírt tudnivalók szemléltetését.
A kötet 33 nagy fejezetre  tagolva, 264 pontban tárgyalja a téma teljes keresztmetszetét. A tankönyvnek is maradéktalanul megfelelő könyv alaposabb bemutatása érdekében a következőkben a kötet tartalomjegyzékében böngészünk.
A lovas (lóháton). A vezetés fajtái. A ló. A lófelszerelés. A lovas ruházata. Lovas tanítás és oktatás. A kiképzés célja. A kiképzés menete. Lépés, ügetés, vágtába való megindulás. Különösen fontos gyakorlatok. A ló elővezetése. A lovaglóoktatás alapfogalmai kezdők és haladók számára. Ugratás és mászatás. Kilovaglások a szabadba. Vadászlovaglások. Lovaglás télen. Lovon való tornázás, voltizsálás. Távlovaglások. Versenyek rendezése. A patkolás. Állategészségügyi teendők. Kiképzés a hajtásban. A ló felülbírálása a vásárláskor. A lótenyésztés körüli általános teendőink. Kanca- és csikódíjazások. Gyakorló versenyterek berendezése. Karusszel-lovaglás.

Témájában és tematikájában  hiányt pótol Rudnyánszky Ferenc munkája, melynek eredeti címe: Magyar Gazdák és Leventék Lovaskönyve. Immár a reprint is megérte a második kioadást, amely a Lovas évkönyv LOVAS SZAKKÖNYVTÁR sorozatban jelent meg 2012-ben, azáltal kedvezőbb lett az ára.

ISBN 963 85847 9 3. Reprint (1928). Méret: A/5. Terjedelem: 144 oldal. Kivitel: puha fedél, fóliázva, rag. kötés. Illusztráció: sok rajz, ábra és fotó. Garay Ákos rajzaival.

Ára: 1280 Ft

Vissza