Milliókkal tartoznak a rendőrök a lovakért

2014.02.14 16:09

Több tucat bűnjel legelészik békésen az őrbottyáni tanyán. Az egykor zörgő csontú lovakat Rédei Attila és csapata mentette ki sanyargatóik karmai közül >>>>>

Vissza

Milliókkal tartoznak a rendőrök a lovakért

Több tucat bűnjel legelészik békésen az őrbottyáni tanyán. Az egykor zörgő csontú lovakat Rédei Attila és csapata mentette ki sanyargatóik karmai közül.

Bár elvileg az államnak kellene a négylábúakról gondoskodnia, egyelőre egy fillért sem fizettek az állatvédőknek. Blanche-hoz (10) és Baileyshez (8) egy éve riasztották az állatvédőket.
Az éhhalál küszöbén volt ez a ló tavaly, amikor lefoglalták

– Őket még sikerült megmentenünk, de a harmadik állatról úgy tudjuk, már elpusztult – mondta el Rédei Attila, a Bottyán Equus Hungária Ló- és Kutyaotthon alapítója, aki a rendőrség kérésére habozás nélkül magához vette a lovakat. – Egy hétbe telt, mire fel tudtak kelni, és legalább egy évbe, mire formába hoztuk őket. A rehabilitációjuk, orvosi ellátásuk és etetésük több százezer forintba került, a számlát viszont senkinek nem tudjuk benyújtani.

Kilátszottak a csontjaik az éheztetett négylábúaknak

A lovak lefoglalásáról jegyzőkönyv készült, amelyről az állatok volt gazdája és a rendőrség is őriz egy-egy példányt, az alapítvány azonban nem kapott másolatot. Az állatvédőkkel pedig, akik a bűnjelek őrzését vállalták, egyetlen kapitányság sem kötött szerződést.

– Hiába vártuk, hogy hivatalosan is elküldik az ügyiratszámot, és hiába szerettük volna megtudni, hogy a bűnügyi költséget melyik osztály állja, falakba ütköztünk – folytatta kálváriáját az alapító.

– Ám ez csak egy példa a sok közül, hiszen a komáromi rendőrkapitányság már hét bűnjelet bízott ránk. Csuti, a 16 éves kanca 8 éve várja, hogy az illetékes bíróság döntsön végre a sorsáról, azóta mi etetjük, itatjuk.
Amíg nincs jogerős ítélet egy-egy állatkínzás ügyében, a lovak továbbra is itt legelésznek. Az állatok „tárolása" pedig bűnügyi költség, amit valakinek ki kell fizetnie.

Ez a jószág alig bírt felmenni a rámpán, annyira legyengült

– Az állam megelőlegezi a bűnügyi költséget, az elmarasztaló ítélet után pedig a bűnösnek kell ezt megfizetnie – magyarázta a Kékfény című műsorban Szabó Judit, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának vezető helyettese.

Szerettük volna megtudni az ORFK-tól, hogy az érintett rendőrkapitányságok miért nem kötöttek szerződést az alapítvánnyal, és miért tartoznak több százezer forinttal, ám választ csak későbbre ígértek.

Egy év alatt felerősödtek a lefoglalt lovak az alapítványnál
  • P. L.
  • Forrás: Blikk
  • 2014.02.11.